Grønne asparges fra Odense

Med Hollandaise smaksatt med Fynsk kaviar

4 personer

Dette trenger du:

1 kg grønne asparges
mye vann til koking, med
2 ss havsalt
2 ts sukker per liter

Start med å ta asparges og knekke av bunnen på den. Fra der den knekker naturlig er aspargesen mør. Skrell nå halve aspargesen fra midten av stilken og ned mot bunnen.
Har du hvite asparges må de skrelles nesten fra toppen og helt ned til bunnen for å få vekk alle trevler.
Kok opp rikelig med vann og ha i salt og sukker. Kok asparges i ca 3 minutter, selvfølgelig avhengig av tykkelse. Ta en asparges opp av vannet og når du kan presse fingrene dine mellom aspargeskjøttet slik at de skiller lag er de ferdige. Hvite asparges trenger dobbelt så lang tid som grønne for å bli møre.

Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Hollandaise

Dette trenger du:

200 g smør
2 eggeplommer
1 ss sitronsaft
1 ss vann
100 gram Rognkjekskaviar
2 ss hakket gressløk

Nå skal vi lage en Hollandaisesaus:
Smelt smøret forsiktig slik at det skiller seg. Hell av det klare fettet og hold varmt ved ca 60 grader. Sett en glass eller stålbolle over en kjele med kokende vann. Ha i eggeplommene sammen med vann og sitronsaft. Pisk som en gal til det blir et fint skum som skal varmes opp til ca 70 grader. Det ser du når skummet begynner å stivne.
Ta bollen vekk fra varmen og spe med det varme smøret i en tynn stråle mens du pisker det godt sammen. Det er viktig å begynne med noen dråper som du får pisket inn og øke strålen med smør etter hvert. Når alt smøret er pisket inn og du har en tykk varm majones lignende saus, smaker du den til med salt, pepper og eventuelt litt mer sitronsaft. Ved servering tilsettes rognkjekskaviar, løyrom eller lakserogn og hakket gressløk

Kartoffelmad: Rugbrød med nye Fynske poteter, majones og gressløk

4 personer

4 skiver dansk rugbrød
300 gram kokte kalde nye poteter
4 ss majones
4 ss hakket gressløk
8 reddiker i tynne skiver
Litt fingersalt og kvernet hvit pepper
Fremgangsmåte.

Kok potetene i lettsaltet vann og sett dem kaldt.
Skjær tynne skiver med rugbrød og smør dem med en god majones. Del potetene i skiver og legg dem på rugbrødskiven. Dryss med masse hakket gressløk og krydre med fingersalt og kvernet hvit pepper. Pynt med tynne skiver med reddik.