FARLIG BRANN: Slik ser det ut på baksiden av huset som brant. 22 personer ble reddet ut. Seks kom til skade. Foto: Sturla Dyregrov / TV 2
FARLIG BRANN: Slik ser det ut på baksiden av huset som brant. 22 personer ble reddet ut. Seks kom til skade. Foto: Sturla Dyregrov / TV 2

– Vi skjønte det var alvor da venninnen min brølte «brann»

BERGEN (TV 2): – Hun pleier ikke å rope på den måten, sier Marte Finnevolden (25), som sto i morgenkåpen ute på gaten da brannvesenet kom. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Brannvesenet kom veldig fort, selv det virket som lang tid. Men vi hadde kommet ut på gaten da de kom. Etter det fikk de raskt kontroll, sier Marte til TV 2. 

Hun bor sammen med to andre i huset ved siden av huset som brant torsdag kveld, og var i ferd med å ta kveld da de tre oppdaget brannen. 

– Vanskelig å sove

– Den ene av de som jeg bor med, skulle på badet. Da hørte vi at hun skrek «brann», og at vi skulle komme oss ut. Hun pleier ikke skrike på den måten, så jeg skjønte det var alvor, sier Marte. 

Dagen etter branndramaet i var hun ved godt mot og på vei til studier på NHH. Men opplevelsen satte en støkk i henne og de andre i leiligheten.

– Det var vanskelig å sove, men til slutt konkluderte vi med at nå står det jo folk og passer på oss, så det er tryggere enn noensinne, sier hun. 

Hoppet fra taket

Seks personer ble skadet i brannen, og 22 mennesker ble evakuert. Brigadesjef Frode Bødker sa tidligere til TV 2 at en eldre kvinne ble hentet ut av brannfolk, og var medtatt av røykskadene. 

En annen mann sto i underbuksa på taket, og måtte hoppe ned. Marte og de andre naboene var der da han måtte kaste seg utfor for å redde livet. 

– Noen ropte at vi måtte finne noen madrasser som han kunne lande på. Til slutt plasserte noen en søppelkontainer under ham, som han hoppet ned på, sier Marte. 

– Kvinnen som ble hentet ut til slutt, var ute av huset først etter noen minutter. Hun ble støttet ut av to brannmenn, sier hun. 

Brannsmitteomåde

Huset som brant ligger i samme område hvor det brant tidligere, hvor karakteristiske trehus står tett i tett. 

Området er ifølge Bergen kommunes brannordning fra 2007 et av byens brannsmitteområder. Her er det trange gater og vanskelig tilkomst til boliger, i tillegg til at det er trehusbebyggelse.

Omfattende etterforskning

Politiet har innledet en større etterforskning for å finne årsaken til brannen.

– Vi har satt inn alt disponibelt mannskap på saken, sier Knut Ellertsen, leder for brann- og tyveriavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon, til Bergensavisen.

Han sier de nå har kalt inn til et stormøte.

– Vi skal også ut og se på åstedet, før vi går i gang med vitneavhør. Vi har et stort arbeid foran oss, sier Ellertsen, som foreløpig ikke kan si noe om brannårsaken.