Fotballpresidenten slår tilbake mot Qatar-VM-kritikken

Norges fotballforbund (NFF) kritiseres for ikke å legge nok press på FIFA for å bedre levevilkårene for arbeiderne i Qatar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gardemoen/Oslo/Bergen (TV 2 Sporten): Etter TV 2s avsløringer om boforholdene til fremmedarbeiderne i Qatar har det vært mange sterke reaksjoner.

Se TV 2 Sportens reportasje øverst!

De grufulle bildene har fått mange til å vise sin avsky mot arrangørlandet og FIFA. Nå ber flere om at Norges Fotballforbund viser mer handlekraft overfor FIFA.

– Jeg reagerer med avsky og egentlig med forferdelse også. FIFA burde absolutt ta tak tidligere, men det har dem ikke gjort, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

– Vi har tatt kontakt med vår internasjonale organisasjon. Jeg forutsetter at også at fotballforbundet kommer til å ta det samme initiativet overfor sin organisasjon som er FIFA, forteller Kristiansen.

– NFF har ikke lagt nok press på FIFA
LO og Norges Idrettsforbund har sendt et brev til FIFA-president Sepp Blatter, som også NFF-president Yngve Hallén har signert på.

Etter det TV 2 erfarer har det vært vanskelig for fotballforbundet å ytre sin misnøye overfor FIFA. Det er ikke den tidligere landslagssjefen Egil «Drillo» Olsen fornøyd med.

– Hvis det er riktig så er det veldig skuffende. Jeg synes vi skal gå ut så tøft som overhode mulig, fordi jeg er ganske sikker på at her får vi med oss ganske mange land, sier «Drillo» til TV 2.

Hallén: – Har vært slike forhold i 30 år
Fotballpresident Yngve Hallén slår imidlertid tilbake mot kritikken, og mener NFF har gjort det de kan for å sette søkelys på arbeidsforholdene til bygningsarbeiderne i Qatar.

– Vi har sendt et brev, og blitt informert av FIFA at de vil inviterte oss og LO ned til Qatar sammen med parlamentariske ledere på stortinget. Da vil vi få mer informasjon om hva FIFA konkret gjør og hva vi kan bidra med når det gjelder kompetanse rundt det, sier Hallén til TV 2 Sporten, og legger til:

– Arbeidsforholdene har vært slik i Qatar i 30 år. Det at det skal arrangeres et VM der har ført til at disse forholdene har fått oppmerksomhet. Men det har aldri vært satt søkelyset på det før, selv om mange vestlige firma – inkludert norske – har vært i Qatar i årevis. Uten at TV 2 eller andre medier har satt søkelyset arbeidernes levevilkår. Derfor synes jeg det er bra at rettes søkelys på dette nå, uavhengig av om det skal arrangeres fotball-VM der eller ikke, sier Hallén.

Ber skjulte kilder stå frem
Han avviser TV 2 Sportens påstander om at det har vært vanskelig for NFF å legge press på FIFA.

– Det var vi som foreslo å skrive et brev til FIFA og punktene som stod i brevet. Sier lukkede kilder noe annet, bør de stå frem, fastslår fotballpresidenten.

Hallén svarer imidlertid uklart på spørsmål om NFF bør oppfordre til boikott av Qatar-VM i 2022.

– Som sagt, så skal vi huske på at det har vært stor vestlig aktivitet i Qatar fra før. Har norske og internasjonale firma da blitt oppfordret til å boikotte landet? Det spørsmålet må stilles, sier Hallén.

– Det er ikke VM i Qatar som er problemet, men det er arbeidsforholdene til fremmedarbeiderne som bygger anleggene. Som sagt, det at det skal spilles fotball-VM i Qatar gir oss muligheten til å få satt søkelys på dette sammen med blant annet UD, poengterer han Hallén – som minner om at NFF aldri stemte for å arrangere fotball-VM i Qatar i utgangspunktet.