Ekspert: – Viktig å lære barn å gjenkjenne overgrep

Incestsenteret i Vestfold reiser rundt i barnehager for å lære barn å gjenkjenne hva et overgrep er. Mener det må bevilges mer penger slik at alle barn i Norge får samme opplæring. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Statens Barnehus i Tromsø har et titalls barn fortalt om seksuelle overgrep som skal være begått av en 30 år gammel barnehageansatt. Noen av de seksuelle overgrepene han er siktet for, går flere år tilbake i tid. 

Incestsenteret i Vestfold mener det er viktig å lære barn tidlig om hva et overgrep er - og allerede når de går i barnehagen. 

– Det vi ser etter å ha holdt på i så mange år er at jo yngre barna blir, jo lettere har barna for å fortelle om overgrep som pågår, forteller leder og barnevernspedagog Mary Ann Oshaug til TV 2. 

Lærer om forskjeller

Incestsenteret har hatt et prosjekt i samarbeid med Tønsberg kommune og reist rundt i barnehager. 

– De lærer forskjell på fin og vanskelig berøring og hemmeligheter, og hvor viktig det er å fortelle om en hemmelighet, forteller Oshaug.

– Grunnen til at vi har begynt i barnehager er at vi gjerne vil inn i forkant av første overgrep. Våre undersøkelser viser at barn blir første gang misbrukt når de er rundt seks år. 

– Uvirkelig at ingen oppdaget det

I Tromsø er den barnehageansatte siktet for seksuelle overgrep mot elleve barnehagebarn og skolebarn. Han har erkjent noen av overgrepene.

30-åringen har jobbet i den private private barnehagen i åtte år. 

– Det er nesten uvirkelig at elleve barn kan bli misbrukt av en og samme person i en barnehage uten at noen oppdager det. Det er ikke unikt – vi har hørt om barn som blir misbrukt i barnehager, men her er det så mange, sier Oshaug.

Etterlyster mer penger til opplæring

– Er rutinene i barnehagene gode nok til å fange opp overgrep?

– Jeg vet ikke om de er gode nok - det er utrolig vanskelig å fange opp overgrep som pågår. Unger er veldig lojale, spesielt hvis overgrep pågår hos foreldre. Det er kanskje lettere hvis det er andre som gjør det, men skal man klare å avdekke nok overgrep må man fra statlig hold bevilge nok penger til at alle barn i Norge kan få lignende opplegg som vi gir i Vestfold. 

Den siktede 30-åringen har sittet fengslet siden han ble pågrepet på jobben 6. mai. Han fremstilles torsdag for fengsling i fire nye uker, og samtykker ifølge sin forsvarer til videre fengsling.