En av rapportene til den internasjonalt anerkjente terrorforskeren Thomas Hegghammer ble funnet etter bin Laden-raidet i 2011. Foto: FFI/NTB scanpix
En av rapportene til den internasjonalt anerkjente terrorforskeren Thomas Hegghammer ble funnet etter bin Laden-raidet i 2011. Foto: FFI/NTB scanpix

Bin Laden hadde norske terrorrapporter i bokhyllen

– Litt morsomt, men ikke uventet, sier Thomas Hegghammer om at en av hans rapporter ble funnet hos bin Laden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kveld norsk tid offentliggjorde amerikansk etterretning hundrevis av dokumenter fra Navy Seals-raidet mot terrorlederen Osama bin Laden i Pakistan i 2011.

Også personlige eiendeler, tidsskrifter og store mengder vestlig litteratur ble funnet i al-Qaida-lederens bolig, viser oversikten som er lagt ut på nettet.

Oversikten røper at to rapporter fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) hadde funnet veien til bin Laden. Terrorforsker Thomas Hegghammer innrømmer at det er litt spesielt.

– Det er litt morsomt, men ikke uventet. Vi har lenge visst at de vi studerer følger med på hva vi skriver. Vi treffer tydeligvis en nerve hos dem, og det er jo positivt, sier Hegghammer til TV 2.

– Vet ikke om han fikk lest den

Den internasjonalt anerkjente terrorforskeren legger til at han ikke har rukket å gå grundig gjennom det frigitte materialet, men førsteinntrykket er at bin Laden hadde en eklektisk smak.

– Det var mye rart der også, sier han tørt.

Det var i 2006 at Hegghammers 60 siders rapport om terrorrekruttering og radikalisering i Saudi-Arabia kom ut. Han er overbevist om at al-Qaida-lederen, som var født i Saudi-Arabia, fikk tak i rapporten hans fra andre i terrornettverket.

– Men jeg vet ikke om han fikk lest den. Vi har jo alle flere bøker i bokhyllen enn de vi har lest, poengterer Hegghammer.

Terrorforskeren sier at USAs offentliggjøring av det omfattende materialet vil gi nytt innblikk i al-Qaidas indre liv, i tillegg til at det forteller om Osama bin Ladens intellektuelle univers.

– For oss som står på utsiden av etterretningsmiljøet er dette veldig interessant. Så langt har vi bare sett 19 dokumenter. Mange spørsmål er fortsatt uavklart, for eksempel hans forhold til pakistansk etterretning, sier Thomas Hegghammer til TV 2.

Den andre FFI-rapporten som ble funnet hos bin Laden ble utgitt i 2007, og omhandler al-Qaidas internettstrategi: «From Abu Reuter to Irhabi 007» heter rapporten som ble forfattet av Hanna Rogan.

Spionerte på danske journalister

Det offentliggjorte materialet vekker også oppsikt i Danmark. Bin Laden ba nemlig sine underordnede om å samle inn opplysninger om to danske TV-journalister som skal ha «fornærmet profeten Muhammed». En av journalistene, Simi Jan i dansk TV 2, sier at hun ikke er overrasket.

– Det kommer ikke som en overraskelse at danske journalister blir nevnt. Siden Muhammed-tegningene har Danmark vært i al-Qaidas søkelys, sier hun ifølge dansk TV 2.