Råsterk Kristoff-seier etter dramatisk avslutning

– Vi hadde ikke kontroll på slutten, innrømmer Kristoff etter seier på første etappe i Tour of Norway.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alexander Kristoff svarte på forventningene om seier med å vinne den første etappen i Tour of Norway på råsterkt vis.

– Ikke kontroll
Men det var langt fra enkelt. Bare 200 meter før mål ble utbryterne hentet inn.

– Vi hadde ikke kontroll på slutten. Jeg måtte bruke alle mann jeg hadde. Jeg kom litt bakpå. Jeg trodde ikke jeg skulle ta det, men på slutten var jeg sterkest, sier Kristoff til TV 2.

Caleb Ewan og Edvald Boasson Hagen maktet ikke å henge på Katjusja-rytteren på de siste meterne og måtte ta til takke med henholdsvis andre- og tredjeplass. 

– Edvald startet ganske tidlig. Jeg skjønte at det ble for tungt for ham å holde i 250 meter i den bakken, sier Kristoff.

Se spurten i videovinduet øverst på siden!

Bare nesten for norsk duo
Det så en stund ut til at alle spådommene om en massespurt skulle bli knust. Med bare få kilometer igjen ble en gruppe på fire ryttere, blant dem norske Vegard Stake Laengen og Oscar Landa, sittende foran hovedfeltet som virket å ha feilkalkulert avstanden.

Men i avslutningen la Katjusja, med Svein Erik Bystrøm i front, ned en vanvittig jobb for å kjøre inn firemannsgruppen. I den lille bakken før målgang klarte Kristoff å skyte ut i en vanvittig fart og ta etappeseieren.

– Det var vanvittig surt. Det var kramper og syre fra tå til fingre. Det var vanvittig hardt. Det var en utrolig opplevelse. Utrolig kjekt, sier Landa til TV 2.

Seieren på åpningsetappen sender Alexander Kristoff inn i den gule ledertrøyen. 

Stake Laengen og Landa i brudd
Tidlig på etappen kom en gruppe på fem ryttere seg løs fra hovedfeltet etter starten i Årnes. Antonio Molina (Caja Rural), Nikola Aistrup (Riwal Platform Cycling Team), Sebastian Balck (Team Tre Berg-Bianchi), Vegard Stake Laengen (Joker) og Oscar Landa (Coop-ØsterHus).

Femmannsgruppen skaffet seg fort et stort forsprang - på det største sju og et halvt minutt. Den første innlagte spurten i rittet på Bjørkelangen vant svenske Balck.

Landa markerte seg flott i bruddet med å distansere de fire andre i kampen om etappens eneste bakkespurt etter 101 kilometer. Coop-Øster Hus-rytteren får dermed sykle torsdagens andreetappe i klatretrøyen.

21 år gamle Landa var igjen frempå da bruddet nærmet seg etappens andre spurt. Landa trillet først over streken med Stake Laengen på plassen bak.

Fire ble til sju
Med drøyt 40 kilometer igjen til målgang sendte Lotto-Soudal ut to ryttere på jakt etter bruddet. Sean De Bie og Pim Ligthart brukte ikke lang tid til å slutte seg til femmannsgruppen. På vei inn til Sarpsborg begynte rytterne i bruddet å støte på hverandre og flere måtte si takk for seg.

Landa, Stake Laengen, De Bie og Ligthart ble sittende igjen i bruddet i håp om å holde unna for et jagende hovedfelt. På etappens siste innlagte spurt trillet Ligthart først over streken.

Men på de siste kilometerne krympet forspranget til et Katjusja-toget for hver meter som ble tilbake lagt. Like før mål ble samtlige fra bruddet kjørt inn, og Kristoff kunne juble for etappeseier.