Sander (19) ble årets profil: – Dette er stort

Sander Sagosen er den største profilen i norsk håndball inneværende sesong.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det kom som en overraskelse. Jeg så ikke at den komme. Det er en stor og gjev pris, som dekker mange områder, både på og utenfor banen, sier Sander Sagosen til TV 2.

Han blir del av et eksklusivt selskap, og er den yngste som har fått utmerkelsen.

– Store navn
– Det er store navn som har fått den før. At en 19-åring fra Trondheim skal få den er stort. Den hadde jeg ikke sett komme, innrømmer han.

Blant de tidligere vinnerne er Bjarte Myrhol, Heidi Løke, Glenn Solberg, Karl Erik Bøhn, Ole Gustav Gjekstad og Gunnar Pettersen. 

Ekstra stort er det at det er spillerne i Grundigligaen for kvinner og menn som har stemt ham frem.

– Det gjør det litt ekstra stort at så mange unner meg den prisen, sier Aalborg-spilleren.

Sagosen ble forrige sesong kåret til årets nykommer i Grundigligaen, men forlot Haslum til fordel for en tilværelse som heltidsspiller i Danmark etter bare en sesong.

Har motbevist skeptikerne
Mange mente at han dro ut for tidlig. Men 19-åringen har tatt den danske ligaen med storm, og har også storspilt i Champions League.

– Ja, det var mange som var skeptisk. Det er aldri gitt at du skal prestere. Men det var den rette følelsen. Jeg hadde troen på at dette var det riktige for meg, sier han.

Og med fasit i hånd, så kan en trygt si at det var et riktig valg.

– Det har vært et veldig godt år. Det er mye nytt når du kommer utenlands. Men det har vært et veldig lærerikt år, forteller Sagosen.

Vil videre
Den ambisiøse tenåringen sa før avreise til Danmark at han så for seg å spille en sesong eller to i Aalborg, før turen gikk videre til en toppklubb i en av Europas største ligaer.

- Det blir i hvert fall et år til. Jeg trives veldig godt og det går bra sportslig. Jeg har kontrakt i to år til, sier han, og innrømmer at han allerede er blitt kontaktet av større klubber.

- Ja, det er jeg. Men det er ikke noe jeg tenker noe på nå. Det er en mulighet jeg må ta den dagen jeg har muligheten, sier Sagosen.

EM-kvalifisering på hjemmebane
Nå gleder han seg mest til å spille EM-kvalifisering, og sikre EM-plassen, mot Nederland i hjembyen Trondheim.

– Det blir stort for meg å få spille landskamp på hjemmebane i Trondheim. Det kommer til å bli en av de kuleste kampene jeg har spilt. Med fullsatt et Trondheim Spektrum. Det blir stort, innrømmer Sagosen.

Han har ingen planer om å gi seg med det aller første.

– Det mye som skal vinnes før skoene kan legges på hyllen. Jeg skal forhåpentligvis spille håndball på toppnivå i 15 år til, sier playmakeren.

Mørk og Moen Nilsen årets spillere
Ikke overraskende ble Nora Mørk kåret til årets spiller i kvinnenes Grundigliga. På herresiden var det Bodøs Stig-Tore Moen Nilsen som stakk av med prisen.

Årets trenere ble Bodøs Børge Lund og Glassverkets Kenneth Gabrielsen. Disse blir kåret av Norges Topphåndball, ikke av spillerne.

Kjersti Arntsen og Guro Røen ble stemt frem til årets dommerpar av spillerne.

I fjor kom bare en Larvik-spiller på årets lag. Denne sesongen er det fire Larvik-jenter blant de sju utvalgte.