FORSTÅR IKKE: «Jeg har bodd her i 13 år og ennå forstår jeg ikke hvorfor det er så mye frykt og hat her», skriver forfatter Karl Ove Knausgård i Dagens Nyheter. Foto: Berit Roald / Scanpix
FORSTÅR IKKE: «Jeg har bodd her i 13 år og ennå forstår jeg ikke hvorfor det er så mye frykt og hat her», skriver forfatter Karl Ove Knausgård i Dagens Nyheter. Foto: Berit Roald / Scanpix

Knausgård hudfletter svenskene

«Hvorfor er Sverige så fullt av hat og frykt», spør forfatteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen etter at Karl Ove Knausgård skjelte ut Norge for å være grådige i spørsmålet om oljeleting i Arktis, er det svenskene som får gjennomgå.

I en kommentar i den svenske avisen Dagens Nyheter, går den norske forfatteren i strupen på den svenske offentligheten

– De enøyde svenskene anklager meg for å være kvinnehater og litterær pedofil. Jeg beskrives som om jeg skulle være kriminell, men jeg har bare skrevet en roman, skriver forfatteren som har hatt internasjonal suksess med det selvbiografiske seksbindsverket Min Kamp. 

Knausgård (46), som har bodd i Sverige de siste 13 årene, anklager svenskene for å være enøyde kjemper, kykloper, som ser verden svart-hvitt, ikke skjønner hva litteratur handler om og angriper alt de ikke liker eller forstår.

«Kyklopene kan ikke håndtere det ambivalente. Det som ikke er enten godt eller ondt, forstår de ikke og det gjør dem sinte. Derfor liker de ikke litteratur. De sier de liker litteratur, men den litteraturen de liker, er bare den som stemmer med deres bilde av det gode og det onde. (...) Litteratur er i sitt vesen ambivalent, men det vet ikke kyklopene.», skriver Knausgård.

– Litterær pedofil

Forfatteren peker på han har blitt kalt nazist og sammenlignet med massedrapsmann Anders Behring Breivik. Men dråpen som har fått begeret til å renne over, later til å være en kommentar i Dagens Nyheter av den svenske litteraturprofessoren Ebba Witt-Brattström.

– Hun skriver at jeg er litterær pedofil og at jeg har utnyttet småjenter. Hun skriver at jeg hadde en skjult homoseksuell relasjon til min beste venn bak min kones rygg. Jeg beskrives som om jeg skulle være kriminell, skriver Knausgård.

– Jeg har fire barn, de eldste har begynt å lese avisen og jeg venter bare på spørsmålet: «Pappa, hva er pedofili? Hvorfor sier hun at du er pedofil?»

Angriper statsministeren

Forfatteren går også til angrep på svenskenes statsminister, Stefan Lõfven, og det han mener er svenskenes manglende vilje til å gå i rette med sin statsminister etter at Löfven kalte Sverigedemokratene et nyfascistisk parti.

«Alle vet at det ikke stemmer, men det spiller ingen rolle for om de har en annen mening i et følsomt spørsmål, så er de fascister,» skriver Knausgård. 

Ros og ris

På twitter får Knausgård både ros og ris for debattinnlegget, som ble publisert på avisens nettside tirsdag kveld.

– Jeg var nok på team Knausgård til jeg leste Knausgård i dag. Søppel, skriver redaktør og forlegger Johannes Klenell.

– I landet der «bør» og PK (politisk korrekthet, journ.anm) herjer, behøver vi frihet. Les Knausgårds debattinnlegg, oppfordrer skribent Johanna Ginstmark.

– Det herlige er at Knausgård selv blir en kyklop i sin tekst, bemerker forfatter og journalist Tinni Ernsjöö Rapp.

Komiker og forfatter Jonas Gardell mener Knausgård sutrer.

– Problemet med de heteroseksuelle hvite mennene, er at de aldri har lært seg å ta en smell. Å ta imot drit. Derfor hyler de høyt når de blir slått, skriver Gardell i et innlegg på Expressen.

Forfatter Erlend Loe er begeistret for Knausgårds tekst. Etter å ha retvitret et innlegg som viser til teksten, tvitrer han lenken enda en gang og skriver:

«Deler denne en gang til. Fordi det er så jævlig bra. Knausgård, altså.»

 Knausgård ønsker ikke å kommentere saken, opplyser forlaget Oktober.