2600 turister står fast på «norsk» cruiseskip i Karibien 

Skipet «Norwegian Dawn» har gått på grunn utenfor Bermuda.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et skip med 2675 passasjerer og over 1000 besetningsmedlemmer gikk på grunn på et korallrev ved Bermuda natt til onsdag norsk tid.

Oppdatert: Ved 20-tiden onsdag kveld melder nyhetsbyrået AP at skipet er frigjort fra korallrevet. Skroget er sjekket og fri for skader, og cruiseskipet er på vei til Boston

Rachel Hansen og familien er blant passasjerene på skipet. Hun forteller om en svært anspent situasjon om bord på gigantskipet.

GRUNNET: Her ligger Norwegian Dawn fast på korallrevet utenfor Bermuda. (Akil Simmons/The Royal Gazette photo via AP)
GRUNNET: Her ligger Norwegian Dawn fast på korallrevet utenfor Bermuda. (Akil Simmons/The Royal Gazette photo via AP)

– Jeg og familien spiste middag da vi kjente at skipet bråstoppet. Kapteinen kom på anlegget og sa at han hadde mistet styringen på skipet, og at vi hadde grunnet på korallrevet. Han sa vi kom til å stå fast en stund, forteller Hansen til CBS.

Kvinnen fra New Hampshire sier familieferien har fått seg en knekk.

FERIEN FIKK BRÅSTANS: Rachel Hansen (i midten) er på ferie med familien sin. FOTO: Privat via CBS
FERIEN FIKK BRÅSTANS: Rachel Hansen (i midten) er på ferie med familien sin. FOTO: Privat via CBS

– Fire dekk er sperret av med vanntette dører, så mange har ikke mulighet for å oppholde seg på lugarene sine. Det er en veldig stressende situasjon, sier hun. 

Hun sier at mannskapet forsøker å roe ned situasjonen, men at alle sammen har pakket sakene sine og gjort seg klar i tilfelle de må forlate skipet fort.

– Til og med mannskapet forbereder seg på evakuering, sier hun. 

I ventetiden har Hansen tatt bilder av dykkere som undersøker skroget.

UNDERSØKES: Dykkere undersøker skroget på skipet. FOTO: Rachel Hansen
UNDERSØKES: Dykkere undersøker skroget på skipet. FOTO: Rachel Hansen

Skipet tilhører Norwegian Cruise Line og var på vei til Boston med 2675 passasjerer og et mannskap på 1062 om bord. Norwegian Cruise Line opplyser at skipet mistet motorkraft kort tid etter at det la ut fra Royal Naval Dockyard, den største cruisehavnen på Bermuda.

Dette fikk det 292 meter lange skipet til å drive uten motor, og det traff et korallrev før motorkraften ble gjenopprettet.

Norwegian Dawn tar ikke inn vann og det er heller ikke meldt om utslipp, opplyste en talsmann for Department of Marines and Ports på Bermuda. Hvis skroget ikke er skadet, kan skipet fortsette mot østkysten av USA som planlagt, men det må undersøkes grundig.

Skipet ble sjøsatt i 2002, og har opplevd motorsvikt tre ganger siden. I 2009 og 2013 opplevde Norwegian Dawn å miste motorkraften, noe som fikk følger for vann- og strømforsyningen om bord, samt toalettene og anlegget for luftavkjøling. I 2005 ble skipet skadd av en kjempebølge.

Norwegian Cruise Line ble grunnlagt som Norwegian Caribbean Lines i 1966 av norske Knut Utstein Kloster og israelske Ted Arison. Selskapet ble solgt til Star Cruises i Malaysia i februar 2000.