ELENDIGE ARBEIDSFORHOLD: Arbeiderne jobber på spreng for å bygge stadioner til fotball-VM i Qatar 2022. Men i en nye rapport fra Amnesty International, slås det fast at arbeidsforholdene langt i fra er akseptable. (AP Photo/Maya Alleruzzo)
ELENDIGE ARBEIDSFORHOLD: Arbeiderne jobber på spreng for å bygge stadioner til fotball-VM i Qatar 2022. Men i en nye rapport fra Amnesty International, slås det fast at arbeidsforholdene langt i fra er akseptable. (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Ny nedslående rapport om fotball-VM i Qatar:
– FIFA må ta tak

Mustafa Qadri i Amnesty International sier håpet om bedring falmer raskt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et drøyt år etter at myndighetene i Qatar lovet å forbedre forholdene til arbeiderne som jobber med å klargjøre den arabiske staten til fotball-VM i 2022, er fortsatt lite skjedd, melder Amnesty i en ny rapport.

Arbeidsforholdene for bygningsarbeiderne har de siste årene vært gjenstand for massiv kritikk, og tirsdag denne uken kunne TV 2 vise bilder av hvor ille det faktisk står til i «arbeidsleirene» i landet der VM etter planen skal arrangeres i 2022.

–Håpet falmer raskt
Rettighetsforsker i Amnesty International, Mustafa Qadri, sier følgende om rapporten som ble offentliggjort natt til torsdag:

– Håpet om fremgang og bedring i arbeidsforholdene falmer raskt. Qatar sviker arbeidsinnvandrerne. I fjor ga regjeringen løfter om å forbedre forholdene, men i praksis har det ikke vært noen fremgang.

– FIFA har et klart ansvar
Qadra kommer også med en klar oppfordring til Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

– FIFA har et klart ansvar for å belyse spørsmålene rundt utnyttelse av billig arbeidskraft og spesielt de utenlandske arbeiderne i Qatar. Både offentlig og internt må FIFA ta tak i de qatarske myndighetene og få dem til å iverksette effektive reformer og tiltak for å beskytte arbeidernes rettigheter, sier Qadri, og legger til:

– FIFA har brukt mye tid og penger på å etterforske påstått korrupsjon etter at Qatar fikk tildelt VM, i tillegg til når mesterskapet skal avholdes. Men organisasjonen har ennå ikke fått noen forsikringer om at Qatar-VM ikke bygges ved bruk av utnyttelse og overgrep av arbeidere.

– Tiden for endringer løper ut
I fjor foreslo den qatarske regjeringen en rekke tiltak for å sikre arbeidernes rettigheter. Blant annet skulle det innføres et elektronisk lønnssystem, men ifølge Amnestys rapport er det nye lønnssystemet ennå ikke tatt i bruk – og Amnesty har snakket arbeidere som klager på sen eller manglende lønnsutbetalinger.

RAPPORTEN: Slik ser omslaget på den nylig utgitte rapporten fra Amnesty ut.
RAPPORTEN: Slik ser omslaget på den nylig utgitte rapporten fra Amnesty ut.

Qatar lyktes heller ikke i sitt mål om å ha 300 arbeidsinspektører på plass innen utgangen av 2014.

– Virkeligheten er at mer en halvannet år etter at Amnesty International avdekket forholdene i Qatar, er lite blitt gjort for å bekjempe de underliggende årsakene til misbruket. Nå er vi ett år nærmere mesterskapet, og tiden for endringer løper ut, sier Mustafa Qadri.

– Jeg har ingen arbeidskontrakt
I 2013 publiserte Amnesty en rapport som avdekket fryktelige arbeidsforhold, stort gjennomtrekk av arbeidere, overgrep og utnyttelse av arbeidere og arbeidskraft. Siden den gang har myndighetene i Qatar uttalt gjentatte ganger at de ønsker å ta tak i situasjonen, men for mange av arbeiderne har svært lite endret seg.

En srilankisk arbeider Amnesty har snakket med forteller at han kom til Qatar og begynte å arbeide for fem måneder siden.

– Jeg har ingen ID-papirer og ingen arbeidskontrakt, fortalte arbeideren, som bodde i en trang og skitten arbeidsleir.

Mustafa Qadri er nådeløs i sine uttalelser i den ferske Amnesty-rapporten:

– Myndighetene i Qatar virker å være mer bekymret for sitt eget ve og vel, enn for den forferdelige virkeligheten til titusener av kvinner og menn som blir misbrukt.