Ny skrekkvideo avslører fryktelige forhold for arbeiderne i Qatar

NFF-president Yngve Hallén har sendt FIFA-president Sepp Blatter et brev om situasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se TV 2 Sportens reportasje om levevilkårene for fremmedarbeiderne i Qatar øverst!

Arbeidsforholdene for bygningsarbeiderne i Qatar har fått massiv kritikk de siste årene.

Nå viser det seg at levevilkårene for arbeiderne ikke akkurat har bedret seg – til tross for at sterkt internasjonalt press.

– Ville ikke sendt dyr til slike forhold
Australske Jamie Fuller – som er direktør i sportsutstyrleverandøren SKINS – ble smuglet inn i Qatar og gikk undercover for å observere forholdene for fremmedarbeiderne som bygger VM-anleggene til mesterskapet i 2022. Han ble sjokkert over det han fikk se.

– Det var fryktelig, og arbeidsforholdene deres var rett og slett vemmelige. Du ville ikke en gang sendt dyr til slike forhold. Men det verste var å se arbeiderne i øyene: De så nesten døde ut fordi de hadde mistet alt håp. De er fanget under de verste arbeidsforholdene du kan tenke deg, sier Fuller.

– Jeg har aldri sett noe lignende, og det er fryktelig at noen kan oppleve slike arbeidsforhold i verdens rikeste nasjon i det 21. århundre. De lever der som slaver, forteller han videre.

– En slavenasjon
Generalsekretær Sharan Burrow i International Trade Union Confederation (internasjonal arbeiderorganisasjon, red. anm) mener FIFA bør avlyse VM i Qatar i 2022.

Det internasjonale fagbevegelsen tror at over 4000 fremmedarbeidere vil dø i Qatar før første VM-kamp.

– Qatar er en slavestat. FIFA vet at Qatar en en slavestat. Sponsorene vet at FIFA vet at Qatar er en slavestat. Vi har fortalt FIFA i tre år at rettighetene og forholdene til arbeiderne i Qatar må forbedres, men ingenting har skjedd, sier hun.

NFF-president Yngve Hallén har også reagert kraftig på forholdene til arbeiderne i Qatar.

Sammen med LO-leder Gerd Kristiansen har han sendt FIFA-president Sepp Blatter et brev der han krever bedre forhold for arbeiderne.

Hallén: – Glad for det settes fokus på dette
– Det er ingen som skal leve under slike forhold som dette, og vi er glade for at det er noen som setter fokus på det, sier Hallén til TV 2 Sporten etter å ha sett skrekkvideoen om levevilkårene for fremmedarbeiderne i Qatar.

– Burde man ikke ha satt et fokus på dette tidligere?

– Jeg er helt enig. Det er en av de tingene som vi må sikre i fremtiden, det er å stille strengere krav til de som skal arrangere slike arrangement. Det er det ikke noe tvil om. Det er en av tingene vi har tatt sammen med LO, så har jeg tatt initativ overfor FIFA at vi må få to ting, sier Hallén, og ramser opp:

– Det ene er altså å sikre krav i fremtiden. Det andre er at vi må få uhilda inspeksjoner, der vi har arbeidstakerorganisasjonene med oss. Så skal vi også vite at det i Qatar er også store norske internasjonale selskap som bygger anlegg under akkurat de samme forholdene.

– Blatter stemte ikke på Qatar
– Burde Qatar i det hele tatt fått VM?

– Jeg har selv sagt at Qatar ikke skulle hatt VM, disse tingene har kommet opp i ettertid, men det er også andre ting som gjør at de ikke skulle hatt et VM. Jeg tror ikke det er bra for fotballen. På samme måte som det var bra at man flyttet det til Sør Afrika og at Afrika fikk sitt VM. Så fikk vi en effekt ut av det. Det samme kan sies om Russland, sett bort fra sikkerhetssitusjonen. Men i Qatar ser jeg ikke hvordan fotballen skal vokse der, svarer Hallén, før han minner om følgende:

– Nå var vel Blatter en av de som ikke stemte for Qatar, og det var mange som stemte for Qatar som ikke ønsket disse forholdene. Med bakgrunn i denne avstemningsprossesen her, har også FIFA endret avstemmingsrutinene. Nå skal det kvalitetssikres på en helt annen måte og føres frem for kongressen før det tas et valg. Det tror vi er et steg i riktig retning. Om det blir mye bedre, det får vi vente å se, sier Hallén.