Få vinnermenyen i Norges Grillmester

Erlend og Anders stakk nok en gang av med tittelen «ukas grillmester». Her er oppskriftene på både biff og sjokoladekake.

FIKSA BIFFEN: Erlend og Anders briljerte i kveldens episode av Norges Grillmester. Nedenfor får du deres oppskrifter på både biff og kake. Foto: TV 2
FIKSA BIFFEN: Erlend og Anders briljerte i kveldens episode av Norges Grillmester. Nedenfor får du deres oppskrifter på både biff og kake. Foto: TV 2

Lokal mat og varer fra hjemtraktene var tema i denne ukas episode av Norges Grillmester. 

Nok en gang var det bestekompisene Erlend Ytreeide og Anders Halvorsen som stakk av med ukesseieren og dagens beste retter.

Få oppskriftene deres nedenfor!

Vestbybiff med pommes noisettes og brokkolipuré

Glaze til biff:

  • 2 dl eplecider
  • 1 chili
  • 4 ss brunt sukker
  • 1 ts ingefær
  • 1 dl kjøttkraft

Smelt brunt sukker, pass på og ikke sett fyr på kjelene til far. Ha i resten av ingrediensene og kok ned til en tykk konsistens som du kan beise biffen med

Vestbybiffen:

Grill hardt på ekte Vestby-vis i 4-5 min på hver side mens du beiser biffen jevnlig med glaze og flammene står minimum 50 cm over risten. Ta av biffen og la kjøle ned før du griller på indirekte varme i 7-8 min. Pakk biffene inn i folie å la hvile i 15 min før du serverer Hoffer'n.

Saus:

  • Nyr
  • Blåmuggost
  • Smør

Her har me nok juksa litt, da heeeelt vanlige Vestbyfolk sannsynligvis ikke har hørt om hverken nyr eller blåmuggost. Like fullt er dette selve limet i rett og stjerna i showet. Så smakfullt, men så latterlig enkelt. Varm godt med smør i en kjele og bruk nevnt enyr eller creme fraiche før du tilsetter din mengde blåmuggost. Sausen besto nærmest 95 % av ren blåmuggost, og blir en pikant saus. Smak her, som ellers til med salt og pepper, men vær forsiktig med saltet da osten inneholder mye av nettopp det.

Brokkolipurè:

  • 400 g brokkoli
  • 1 pakke Villmarksbacon
  • 1 dl fløte
  • 4 ss smør
  • Salt
  • Pepper

Det «sunne» alibiet som alltid står igjen … hvis du ikke blander inn bacon, smør og fløte. Kok brokkoli til de er krispy og smak til med fløte, finhakket stekt bacon, smør og salt og pepper. Dette funker selv for Vestbyfolk.

Pommes noisettes:

  • Potet
  • Smør
  • Mel
  • Pepperrot
  • Hvitløk

Etter innspilling av Norges Grillmester har vi lest oss litt opp på hvordan man lager pommes noisettes. Det var ikke sånn vi lagde de. Kok poteter, hvitløk og pepperrot myke før du lager en klassisk potetmos med lite fløte, men mye smør. Smak til denne med salt/pepper og land til en fast, men smidig røre. Ut fra dette gjør du ditt beste for å forme runde baller av dette. Lag en røre av bakepuler, vann, mel og det krydderet du liker best. Dypp potetballene dine godt og hiv de rett i glovarm frityrolje. Der skal de ligge til de er gylne og sexy. Dette har vi ikke lagd før, men Hoffer’n skulle rett hjem å lage dette til ungene sine, det foreslår jeg at du også gjør.

Den store stygge ulvens sjokoladekake med grillede bær og vannmelon

 

  • 1 ½ dl sukker
  • 1 ½ dl hvetemel
  • 1 ½ dl hasselnøtter
  • 2 egg
  • 1 ts bakepulver
  • 50 g kokesjokolade (eller mer hvis du liker sjokolade)
  • 150 g smør
  • Jordbær, blåbær og bringebær
  • 3 ss mynteblader
  • 2 skiver vannmelon

Ha egg og sukker i en bolle og pisk til eggedosis.

Smelt sjokolade og smør og bland sammen med eggedosisen.

Bland mel og bakepulver og sikt det i bollen, ha i hakkede hasselnøttekjerner.

Bland det hele til en jevn deig og ha i en aluminiumsform eller langpanne, husk å sleike bollen. Sett formen på en pizzastein i ca. 12-15 min. Kaken skal være «bløt» i midten så pass på steketiden. På grill er det lett å svi bunnen, bruk derfor pizzasteinen på indirekte varme.

Tilbehøret: 

Hell bær i folie, strø over sukker og mynteblader og grill i 10 min til sukkeret er smeltet. Melonen er strengt tatt overflødig i en sådan stund, men gjør seg godt på tallerken.
Serveres med et rykende ferskt Donald Duck & Co og et glass iskald melk.

Se Norges Grillmester mandager klokken 20.00 på TV 2.