Fant pingvin-film på beslaglagte telefoner

Politiet har gått gjennom telefonene til de som er siktet i pingvinsaken i Ålesund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det vises blant annet film der personer er i nærkontakt med det som ser ut til å være voksne pingviner, sier politiadvokat Yngve Skovly til TV 2.

– Ikke egg og små pingviner?

– Nei.

Dropper dyrevelferds-siktelse

Siktelsen mot fire russ som var mistenkt for å ha stjålet kyllingene, ble tirsdag endret til ulovlig inntrengning på område. Mandagens funn av to døde kyllinger inne i pingvinenes reirkasser i Atlanterhavsparken satte saken i et annet lys.

– Vi begynner å nærme oss slutten av de etterforskningsskrittene vi har tenkt å utføre og da vil saken ventelig bli oversendt til statsadvokaten med forslag om at saken henlegges for så vidt gjelder overtredelse av dyrevelferdsloven. Da står vi igjen med ulovlig inntrengen, sier Skovly.

– Med tanke på oppmerksomheten denne saken har fått, hvordan ser du på det nå?

– Da parken så at det hadde vært folk inne ulovlig og at det var pingviner borte, ble det anmeldt til politiet. Da brukte man den bestemmelsen som var mest nærliggende, nemlig at noen hadde tatt med seg pingviner.

Kastet på glattcelle

Politiet mener det ikke lenger finnes bevis for at noen har stjålet pingvinene. Lovbestemmelsen om ulovlig inntrengning straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder.

De siktede ungdommene ble hentet av væpnet politi og satt på glattcelle. Skovly avviser at det var en spesiell pågripelse.

– Nå er det slik det er bevæpning av politi i disse dager. De ble tatt inn og satt inn i en ventecelle på vanlig måte inntil de ble avhørt og løslatt.

– Hva er politiets konklusjon om hva som har skjedd?

– Vi kan bare konstatere at to kyllinger tilsynelatende er trampet i hjel, og så vet vi ikke hva som har skjedd med den tredje og egget.

Anmelder igjen

Ungdommene var opprinnelig siktet etter Dyrevelferdslovens paragraf 14. Tirsdag bestemte politiet seg for å droppe denne siktelsen.

Da dette ble kjent, kom organisasjonen NOAH på banen og anmeldte saken etter Dyrevelferdslovens paragraf 3. Denne paragrafen handler om at dyr skal beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger.

– I dette tilfellet har dyr høyst sannsynlig blitt utsatt for unødig påkjenning, da stress og ungenes død med all rimelighet kan settes i sammenheng med at mennesker trengte seg inn. NOAH mener det er viktig at påkjenningene for dyrene synliggjøres i anmeldelsen og siktelsen, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH i en pressemelding.