Anne Kathrine er 51 år – og nybakt mor for fjerde gang 

Anne Kathrine Slungård (51) mener hun er i godt selskap med mange godt voksne fedre. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere ordføreren i Trondheim stråler av morslykke. Mindre enn 3 uker etter at hun har født sitt fjerde barn, er hun og lille Inge August på plass i God morgen Norges sofa etter å ha trillet ned fra deres hjem på Majorstuen i Oslo.

– Det har gått veldig bra. Både svangerskap og fødsel var som de tre første - ukomplisert og fort, forteller 51-åringen som har to barn på 23 og 13 fra et tidligere forhold og en treåring i tillegg til den nyfødte gutten med sin nåværende mann.

Yngre mann

Anne Kathrine Slungård ble først kjent for folk flest som Høyre-ordfører i Trondheim rundt årtusenskiftet. For tre år siden vakte det oppsikt da hun fikk barn i en alder av 48 år med sin 11 år yngre mann.

Anne Kathrine Slungård (51) fødte sitt fjerde barn for snart tre uker siden.
Anne Kathrine Slungård (51) fødte sitt fjerde barn for snart tre uker siden.

– Jeg har alltid ønsket flere barn. Så da jeg møtte min nåværende mann, og han ikke hadde barn, fant vi ut at vi ville gjøre et forsøk på å få barn trass min høye alder. Og nå sitter vi med to, sier hun.

Genetisk heldig

Den spreke 4-barnsmoren jobbet 100% som administrerende direktør i Ungt entreprenørskap fram til to uker før fødselen. Hun mener hun er genetisk heldig.

– Både min mor og min mormor kom i overgangsalderen etter de var fylt 60 år. Men jeg har stor respekt for alder og at det påvirker fertilitet og helse. Derfor var jeg veldig på leit etter informasjon før vi bestemte oss for å prøve å få barn, forteller Anne Kathrine.

Hun gjennomgikk også grundige helsesjekker og fikk målt hormonnivået.

– Legen smilte og sa at jeg var omtrent 10 år yngre enn min alder skulle tilsi, forteller den nybakte moren, som tok alle forholdsregler for å minimere risikoen for komplikasjoner.

Lille Inge August er glad i å sove. Det passer hans foreldre godt.
Lille Inge August er glad i å sove. Det passer hans foreldre godt.

– Jeg fikk veldig god veiledning og trimmet, var nøye med kostholdet og unngikk negativt stress. Det har heldigvis gått veldig bra.

Barnetrygd til hun er pensjonist

Anne Kathrine og mannen har fått mange positive tilbakemeldinger på sitt uvanlige valg. 

– Vi har fått masse applaus. Men en del himler med øynene og lurer på hvordan jeg orker å ha småbarn igjen. Men det man er motivert for, klarer man, hevder 4-barnsmoren, som faktisk vil motta barnetrygd til hun er i pensjonsalder.

I godt selskap med mange menn

Noen har også bemerket at hun antakelig vil være den eldste moren når sønnen begynner i første klasse.

– Det stemmer sikkert. Men jeg vil ha selskap av mange fedre som er eldre enn meg, parerer Anne Kathrine, som syns det er fint å kunne bidra til å bryte A4-forestillingen om en familie.

Dobling av fødsler for kvinner på 40+

På tjue år har antallet kvinner som blir mødre etter at de har passert 40 doblet seg. I 2013 fødte 1912 kvinner mellom 40 og 45 barn. Mens 72 kvinner over 45 fødte samme år. Det betyr at noe over 3% av alle fødende var over 40 år. Det viser tall fra Medisinsk fødselsregister.

Nanna Voldner er fagsjef i Jordmorforeningen og ser at det blir mer vanlig også for kvinner å få barn i høy alder.
Nanna Voldner er fagsjef i Jordmorforeningen og ser at det blir mer vanlig også for kvinner å få barn i høy alder.

– Den optimale alderen å gå gravid og føde i er i begynnelsen av 20-årene. Men i dag med mange former for assistert befruktning, ser vi at det ikke er uvanlig med gravide kvinner som er oppimot 50-55 år, hevder Nanna Voldner som er fagsjef i Jordmorforeningen.

Eldre mødre er mer bekymret

Hun understreker at yngre mødre også gjerne er mindre bekymret og tåler lite søvn bedre enn eldre. Dessuten har eldre kvinner ofte pådratt seg en del livsstilssykdommer som kan skape komplikasjoner under graviditet og fødsel. Men også der har Anne Kathrine vært heldig.

– Jeg har hatt fire sovedokker. Men det er riktig at jeg er mer bekymret nå enn da jeg ble mor første gang. Jeg vet jo mer om hva som kan gå galt. På den annen side er jeg tryggere i morsrollen, forteller 4-barnsmoren.

Men på spørmål om det kan bli enda flere barn, svarer hun kontakt:

– Det kan jeg si på tv at det ikke blir.