STILLE: TV 2 var på gården der kvinnen bor på mandag, men da var det ingen hunder på gården. Hun har satt opp gjerder rundt hele gården. Foto: Jonas Fabritius Christoffersen / TV 2
STILLE: TV 2 var på gården der kvinnen bor på mandag, men da var det ingen hunder på gården. Hun har satt opp gjerder rundt hele gården. Foto: Jonas Fabritius Christoffersen / TV 2

Hundene hadde vært alene i seks dager da politiet tok seg inn i huset

ØSTERSUND TINGRETT (TV 2): Politiet beskriver en sterk lukt av avføring og urin da de kom til huset. Nå er hundeieren tiltalt for dyreplageri. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 57 år gammel norsk kvinne er i Østersund tingrett tiltalt for dyreplageri, etter at hun skal ha latt to hunder være alene hjemme uten tilsyn mens hun reiste til Georgia for å hente en annen hund.

AVFØRING: Slik så det ut da politiet kom til 57-åringens bolig. Da hadde hundene ifølge påtalemyndigheten vært alene i seks dager uten mat, vann eller tilsyn. Foto: Politiet.
AVFØRING: Slik så det ut da politiet kom til 57-åringens bolig. Da hadde hundene ifølge påtalemyndigheten vært alene i seks dager uten mat, vann eller tilsyn. Foto: Politiet.

Kvinnen er kjent fra tidligere saker om dyremishandling, og er fradømt retten til å ha hund i både Norge, og senere Sverige. Dette ble endelig i Sverige 9. mars i år, etter at kvinnen hadde brukt opp alle ankemuligheter.

Mens aktor i saken, Lillemor Ersberg, leste opp tiltalen i retten så kvinnen ned i bordplaten foran seg. Hun erkjente ikke straffskyld, og hevder hun hadde ordnet det slik at noen skulle se etter hundene.

Tok først kontakt etter seks dager

Ersberg påpekte at kvinnen først tok kontakt med myndighetene for å fortelle at hundene var alene etter seks dager. Politiet dro da til stedet, og ble sjokkerte over synet som møtte dem. På gulvet var det avføring som hundene også hadde spist av. Dessuten bjeffet de aggressivt på polititjenestemennene, noe som gjorde det vanskelig å hjelpe dem.

En av de som undersøkte huset forteller at hundene bjeffet konstant. Den ene hunden glefset også mot ruten, men tjenestemannen har notert i rapporten at glasset heldigvis holdt.

Her er kvinnen avbildet på gården ved en tidligere anledning. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2
Her er kvinnen avbildet på gården ved en tidligere anledning. Foto: Olav T. Hustad Wold / TV 2

– En veldig utrivelig lukt møtte oss, og det luktet både avføring og urin, har tjenestemannen forklart til påtalemyndigheten.

De fikk likevel gitt hundene mat og vann, men hundene var såpass aggressive at de ikke fikk gjort stort mer.

Aktor viste også til et bilde tatt på innsiden av huset, og at mengden av avføring viser at hundene har vært alene i en lengre periode. Tiltalte hevder på sin side at hun hadde avtalt med naboen at han skulle passe på hundene. Dette ble i retten avvist av naboen. 

– Hadde begynt å lure

57-åringens hovedforsvarer, Kjell Åke Sundelin, spurte kvinnen om hun ga naboen noen instruksjoner om hva han skulle gjøre med hundene. Dette avviste hun, og mener han var vandt med hunder.

– Hvis noen hadde gitt meg instruksjoner for hvordan jeg skulle behandle hunder, så hadde jeg vel begynt å lure, svarte kvinnen.

På spørsmål fra aktor om hundene hadde vann, svarte kvinnen at de selvfølgelig hadde dette. 

– Det var til og med vann igjen da jeg kom tilbake, hevdet kvinnen i retten. 

Nabo turte ikke passe hundene

Naboen fortalte at de hadde avtalt at han skulle mate noen høns og en hest på 57-åringens gård. Hundene skulle hun gi mat så de klarte seg til hun kom tilbake, to dager senere. Det var heller ikke snakk om at naboen skulle lufte hundene.

– Noe annet var vi ikke enige om.

Han forklarte at hundene var så aggressive at han ikke turte å ta hånd om dem, da han fikk høre at kvinnen ikke kom hjem til avtalt tid.

– Jeg turte helt enkelt ikke å åpne døren helt og slippe ut hundene. Så sa jeg fra at jeg ikke kunne gi dem mat eller vann, sa naboen.

Hevder retur ble ufrivillig utsatt

Kvinnens ombud i retten, norske Hans Bauge, hevder at reisen til Georgia som kvinnen var på ikke skulle vare i mer enn to dager, og dette viser flybillettene hennes, ifølge Bauge. Denne ble likevel endret uten at 57-åringen var skyld i dette.  

– Hun satt i flyet, men flyvertinnen ga beskjed om at hun måtte forlate flyet, sa Bauge i en kjent høylydt stil.

Kvinnen hevder at det er helt tydelig at noen hadde tatt kontakt med flyselskapet for å forhindre henne i å reise hjem med den nye hunden. 

En veterinær opplyste i retten at det ikke spiller noen rolle om det var kvinnens skyld eller ikke at hun ble forsinket hjem fra Georgia. Uansett skulle hun ikke latt hundene være hjemme uten tilsyn i de to dagene hun hadde planlagt.

Som en direkte konsekvens av det hun i dag står tiltalt for, er kvinnen ilagt forbud mot å ha hund i Sverige.