PALLEN: Lars Petter Nordhaug (midten), Bauke Mollema (venstre) og Peio Bilbao (høyre), i den rekkefølgen, tar de tre første plassene i Tour of Norway 2015, spår Johan Kaggestad. Foto: Scanpix. Montasje: TV 2 Sporten.
PALLEN: Lars Petter Nordhaug (midten), Bauke Mollema (venstre) og Peio Bilbao (høyre), i den rekkefølgen, tar de tre første plassene i Tour of Norway 2015, spår Johan Kaggestad. Foto: Scanpix. Montasje: TV 2 Sporten.

– Nordhaug slår disse to - og stikker av med 75 000 kroner

Men Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff kan måtte se langt etter sammenlagtseieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Tour of Norway på TV 2 og Sumo fra onsdag til søndag fra klokken 16.00 hver dag.

– Det han har vist den siste tiden er helt der oppe med det beste han har gjort i karrieren og helt i verdenstoppen. Han er den største kandidaten til seieren.

Nei, Johan Kaggestad snakker ikke om Alexander Kristoff. Han snakker om Lars Petter Nordhaug.

Vi ber han om å tippe topp tre sammenlagt i Tour of Norway, femdagersrittet som begynner i Årnes førstkommende onsdag.

– Jeg setter Lars Petter på førsteplass. Og Bauke Mollema fra Trek tar andreplassen. Tredjeplassen? Kanskje Amets Txurruka fra Caja Rural.

– Hva med Txurrukas lagkompis Peio Bilbao? Han har jo vært i storform i det siste.

– Ja, han er veldig farlig. Bilbao eller Txurruka, da. Nordhaug på første, Mollema på andre, og en av Caja Rural-guttene på tredje.

– Tror ikke Kristoff henger med
I norsk sykkelsport har det meste handlet om Kristoff etter at Thor Hushovd bestemte seg for å gi seg. Nordhaug har imidlertid bidratt svært sterkt denne våren.

Først var han helt der oppe i Ardenner-klassikerne, hvor han ble nummer 16 i Amstel Gold Race og nummer 12 i Liège-Bastogne-Liège, før han vant både den første etappen i Tour de Yorkshire og hele rittet sammenlagt.

– Jeg har mest tro på Lars Petter av de norske. Både etappe tre, fire og fem er krevende. De er akkurat på grensen til å være for tøffe for Alexander. Jeg tror ikke Alexander henger med på etappen til Rjukan (som rytterne blant annet skal over Gaustatoppen). Edvald Boasson Hagen har jo vært skadet en stund, så jeg blir overrasket om han er i så god form at han klarer det. Jeg tviler på at Edvald tar sin tredje seier, sier Kaggestad.

Boasson Hagen har ikke konkurrert siden han brakk et krageben i Gent-Wevelgem i slutten av mars, mens Kristoff har hatt én uke med hvile og fire med trening siden Paris-Roubaix i april.

Mollema til TV 2: – Jeg har gode minner fra Norge
Mollema, som Kaggestad trekker frem som sin andremann i sammendraget, er sammen med lagkompis Fränk Schleck den klart mest meritterte sammenlagtrytteren i startfeltet. 

Det har imidlertid gått snart en måned siden den klatresterke og syltynne nederlenderen syklet ritt sist, og 28-åringen sier til TV 2 at han neppe er i sin beste form.

– Tour of Norway er et fint ritt å sykle seg i form på igjen og et fint ritt å trene seg opp i til de senere rittene. Jeg liker rittet, og jeg har selvsagt gode minner fra forrige gang jeg var i Norge, sier Mollema.

Forrige gang, i 2014, vant han den fjerde etappen til Lillehammer og ble tredjemann i sammendraget. Året før ble han nummer tre på tilsvarende etappe og nummer fire sammenlagt. 

Med seg på Trek-laget kommer flere som utgjør stammen til Tour de France-laget, men Fabian Cancellara stiller ikke opp i ritt i Norge før i Tour des Fjords neste uke.

– Vi er veldig godt fornøyd med deltakelsen i år - det blir tøff konkurranse, sier teknisk direktør for rittet, Anders Eia Linnestad, til TV 2.

– Vi har med syv Tour de France-lag med gode ryttere. Det er det ikke så mange andre HC-rangerte ritt som har.

Så mye får vinnerne
Kaggestad er også enig i at årets startliste fortjener skryt, og peker på nevnte Trek, Team Sky og Katjusja som spesielt sterke.

– Sky har et sterkt lag rundt Lars Petter med folk som Philip Deignan, Davíd López García og Andrew Fenn, som er en OK spurter om han får lov til å prøve seg. Og generelt er startlisten bra - det er flere gode lag enn tidligere. Det er et spennende og variert felt. Trek kommer med stammen av Tour-laget sitt, Alexander har et sterkt Katjusja-lag. Det generelle nivået er høyere enn det har vært før, sier han.

Relativt høyt er også nivået på prispenger i årets utgave.

Vinneren, som du kan se i faktaboksen til høyre, stikker av med cirka 75 000 norske kroner, mens nummer to og tre stikker av med henholdsvis 37 000 og 19 000.

Vinner man en etappe, får man cirka 30 000. 

– Kristoff er nok litt rusten
Med tre potensielle muligheter for spurter, kan Kristoff fort stikke av med en del av den premiepotten - til tross for at det er lenge siden han sist konkurrerte.

– Kristoff vil nok være litt rusten, men han har trent solid og er svært godt trent. Han kommer til å kjøre seg i bedre spurtform utover i rittet, og de første etappene skal passe ham bra. Vi kan absolutt vente oss to seire fra han, sier Kaggestad.

Nordmenn (les: Boasson Hagen) har stukket av med sammenlagtseieren i to av fire utgaver av rittet, mens Wilco Kelderman og Maciej Paterski stakk av med seieren i 2011 og 2014. 

Eia Linnestad vil ikke røpe hvem han håper vinner, men ikke unaturlig er en norsk triumfator god PR for et ritt i Norge.

– Det er ingen stor sak om utlendinger vinner. I fjor fikk vi en polsk vinner, men det blir jo alltid litt mer oppmerksomhet i media om en nordmann vinner, så det er jo en liten fordel for oss, sier han.