Blinde Charlotte (17) imponerer hele verden med dette stavspranget

Charlotte Brown ser ingenting, men tok tredjeplass i friidrettsstevne – for seende!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du tror det nesten ikke før du får se det.

Den 17 år gamle stavhopperen Charlotte Brown svinger seg i videoen i toppen av denne artikkelen over 3,50 meter.

Det er i seg selv en imponerende prestasjon, og holdt til tredjeplass i high school-mesterskapet i Texas. Dermed klarte Brown målet sitt i tiden på Emory Rains High School. De to tidligere årene har hun blitt henholdsvis nummer åtte og fire.

Det som gjør saken utrolig er at Charlotte ikke kan se listen hun slenger seg over. Hun er blind. Hoppet er blitt omtalt verden over, og videoen sprer seg som ild i tørt gress via sosiale medier.

– Denne historien handler egentlig ikke om meg. Den handler om alle som strever med noe, og jeg tror alle strever med noe. Synet er tilfeldigvis det jeg strever med, og jeg vil ikke si at det er et stort hinder fordi det er alltid måter å klare ting på, sier Brown.

– Så dersom jeg kan sende en melding til noen så er handler det ikke om stavhopping eller friidrett. Det handler om å finne noe som gjør deg glad uansett hvilke hindringer som er i veien din.

Spesiell teknikk

17-åringen har valgt en øvelse som ikke akkurat er lettest for en med sterke begrensninger på hva hun ser. Stavhopp er teknisk krevende i tillegg til det fysiske.

Hun teller sju steg fra hennes venstre fot i tilløpet, og lytter etter pipelyden fra et apparat lagt på matten slik at hun kan plante staven i bakken og hoppe.

Browns syn har blitt gradvis dårligere og nå blir synet hennes beskrevet som et puslespill av lyse og mørke skygger. Med henne på konkurransen var førerhunden Vador.

Vador var selvsagt med da 17-åringen tok steget opp på pallen.

– Jeg har fått ham for å bli mer selvstendig. Det er noe de er opptatt av i «Seeing Eye», der jeg fikk Vador. Jeg mener at dersom det er en måte å gjøre ting på selv, så tenker jeg at det er en god idé. Det er også godt å vite når man skal spørre etter hjelp. Når jeg trenger å vite om sokkene mine matcher, så er det sannsynligvis lurt å spørre. Og om jeg ikke kan finne Vador, så bør jeg spørre etter hjelp.

Utviklet sykdom som barn

Brown ble født med normalt syn, men uviklet grå stær bare 16 uker gammel.

Etter utallige operasjoner og innopererte linser var synet stabilisert, men da hun var 11 begynte det å forverres igjen.

Nå er hun altså blind, men hopper likevel over 3,50 meter. Cahtrine Larsåsens norske rekord er på 4,41 meter, mens Jelena Isinbajeva har verdensrekorden på 5,06 meter.