Tvillingene Bente og Nina ble mødre som 43-åringer

Antall fødende over 40 år har doblet seg de de siste tjue årene. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tall fra medisinsk fødselsregister viser at 1984 kvinner var 40 år eller eldre da de fødte i 2013. Antallet har steget jevnt de siste årene. I 2003 var antallet 876.  

Mer utsatt for komplikasjoner

Bente og Nina Jensen var 42 år gamle da de dro til utlandet og fikk assistert befruktning for å bli gravide. Det har gitt dem økt risiko for svangerskapskomplikasjoner.

–Vi ser at det kommer stadig flere eldre kvinner til fødeavdelingene, og flere av dem har kompliserte svangerskap. Vi vet at det er forbundet med økt risiko for komplikasjoner i svangerskapet når man er eldre. Når man i tillegg får egg eller egg- og sæddonasjon, så øker risikoen for et komplisert svangerskap, sier overlege Nina Harsem ved Observasjonsposten for gravide ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

TVILLINGSØSTRE: Nina og Bente på trilletur med sine nyfødte barn. Foto: Ingvild Gjerdsjø
TVILLINGSØSTRE: Nina og Bente på trilletur med sine nyfødte barn. Foto: Ingvild Gjerdsjø

Dokumentaren om tvillingsøstrenes donorbarn og hva som skjer med forholdet mellom søstrene får du se i kveld klokka 22:40 på TV 2

Fryktet at sønnen døde i magen

En av dem hun har hjulpet underveis i svangerskapet er Bente Jensen. Hun ble henvist fordi barnet i magen var lite. På slutten av svangerskapet var Bente på hyppige ultralyder. Det ble konstatert morkakesvikt, og fødselen ble satt i gang tidlig for å redde barnet.

–Jeg var så redd. Det føltes som en kamp mot klokka om sønnen min skulle overleve, sier Bente. For litt under to måneder siden fødte hun sønnen Elias flere uker før termin.

Mange eldre får eggdonasjon

I Dokument 2 i kveld mandag 18. mai klokka 22:40 sendes dokumentaren om tvillingssøstrene. De har begge vært svært åpne om hvordan barna deres ble unnfanget. Overlege Nina Harsem skulle ønske flere var like åpne.

– Sannsynligheten for at mange av de eldre gravide har brukt eget egg er liten på grunn av deres høye alder. Men de har ikke meldeplikt. Det kan være mange flere enn vi kjenner til som har fått eggdonasjon i utlandet, sier Harsem.

– Det hadde vært fint om de det er veldig fint om de tar kontakt når de har vært i utlandet og blitt gravide. For vi har et godt helsevesen og kan hjelpe dem som trenger det, sier Harsem.