I TRØBBEL: Hønefoss og Øyvind Hoås står med fattige fire poeng etter ni serierunder. Sammen med Brann bruker klubben flest lønnsmillioner per poeng. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
I TRØBBEL: Hønefoss og Øyvind Hoås står med fattige fire poeng etter ni serierunder. Sammen med Brann bruker klubben flest lønnsmillioner per poeng. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Dette Obos-laget er faktisk verre stilt enn Brann

Hønefoss har plukket 0,53 poeng per lønnsmillion. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var ingenting som tydet på at Hønefoss skulle kjempe i bunnen av Obos-ligaen da serien startet i begynnelsen av april. En glimrende høstsesong, hvor Hønefoss plukket 26 poeng på 15 kamper, ble etterfulgt av en imponerende rekke på ti kamper uten tap i oppkjøringen.

– Er nedrykksfavoritter
Nå står den tidligere Tippeliga-klubben med sju tap på ni kamper og ligger helt sist på nest øverste nivå.

– Per definisjon er vi nedrykksfavoritter. Når man har spilt ti kamper, får man et bilde av hvordan det ser ut. Med mannskapstrøbbel i tillegg har vi en stor utfordring foran oss. Nå handler det kun om å berge plassen. Klarer vi det er det en kjempeprestasjon, sier trener Rune Skarsfjord. 

Ser man på lønnstallene som NRK presenterte før sesongstart, skulle man tro at Brann, med et lønnsbudsjett på ca. 25 millioner kroner, hadde fått minst poeng per lønnsmillion. Brann har tatt 0,56 poeng per million, men faktisk er Hønefoss jumbo også på denne statistikken. Kun 0,53 poeng per million har Hønefoss klart å skrape sammen.

Tallene overrasker ikke Skarsfjord.

– Det er veldig dyrt å rykke ned fra Tippeligaen, for da tar du med deg lønnskostnadene fra Tippeligaen. I Hønefoss har vi fortsatt kontrakter som ble gitt mens Hønefoss var i Tippeligaen, forteller Skarsfjord.

– Det er vanskelig å regne slikt krone for krone. Da må man nesten se på størrelsen på sportsbudsjettene. Da kan en slik statistikk bli interessant. Men at Hønefoss bør ligge høyere enn vi gjør, er det ingen tvil om, legger han til.  

Det skal nevnes at Hønefoss i mai mistet Toni Kolehmainen til HJK Helsinki. Det skjedde i etterkant av NRKs lønnsoversikt. Kolehmainen var den høyest lønnede spilleren i A-lagsstallen til Hønefoss, så akkurat per nå er det Brann som ligger sist på poeng per million-tabellen.

Brann skriver i en e-post til TV 2 at tallene NRK opererte med ikke stemmer og at klubben har lavere lønnsutgifter.

– Verste motgangen resultatmessig
Seieren mot Fredrikstad og poenget mot Brann er Hønefoss' beholdning så langt denne sesongen. På 16. mai ble det tap 1-2 for Jerv. 

– Det er litt overraskende at vi skulle få motgangen så til de grader. Noen kaller det sjarmen med fotball, men det føles ikke sånn ut nå, sier Skarsfjord.

– Dette er nok det verste jeg har vært borti av resultatmotgang, men jeg er glad jeg har såpass mye erfaring at jeg klarer å beholde roen. Vi må backe spillerne, ikke bli sint på dem, sier Skarsfjord. 

Sliter med skader
Den voldsomme motgangen setter sitt preg på spillegruppen, forteller den tidligere Brann-treneren.

– Er man i flyten går ting av seg selv. Man tør å gjøre ting. Når det er motsatt kvier man seg litt, holder igjen litt og er engstelig for å gjøre feil. Redselen for å tape blir nesten større enn jaget etter å vinne. Da underpresterer gjerne et lag som helhet. sier Skarsfjord og legger til:

– Spillergruppen har vært flinke, men noen karameller har vært vanskeligere å svelge enn andre. Men vi må bare restarte. Det har vært et tett kampprogram. Nå er det litt mer avstand mellom kampene. Jeg håper vi får holdt de 11-12 spillerne vi har tilgjengelig frisk til neste kamp, sier Skarsfjord.

Måtte selge profil
Siden oppturen i fjor høst har flere spillere forlatt klubben. Roope Riski (Haugesund), Kristoffer Larsen (tilbake til Brann), Kristján Örn Sigurdsson (lagt opp), Mats André Kaland (Varbergs BoIS) og ikke minst Toni Kolehmainen (Helsinki) har forsvunnet. Spesielt sistnevnte, som forlot Hønefoss i begynnelsen av mai, har vært vanskelig å erstatte.

– Vi har en veldig tynn stall. Vi solgte den beste spilleren etter et par-tre serierunder da Toni Kolehmainen gikk til Helsinki. Det er et klart signal på hvordan klubben er rustet, for å si det sånn. Vi har store utfordringer foran oss, sier Skarsfjord. 

– Vi er for få til å henge med i toppen, men med litt flyt hadde vi hengt med fra midten og opp. Det er veldig tett, men vi har fått en forferdelig dårlig start. Den har vært dårligere enn vi hadde håpet selv, og vi er litt sjokkert av det. Det virker som spillerne er litt preget av det også. Fotball handler mye om selvtillit og mentale ting. Det er utfordrende, understreker Skarsfjord. 

– Utrolig frustrerende
Treneren hadde sett for seg en helt annen sesong.

– Det er utrolig frustrerende at vi ikke får noe mer ut av det enn det vi har gjort. Vi prøver å snu på alle steinene som finnes, men det er vanskelig i motgang. Vi står heldigvis godt samlet, og det har vært bra for klubben. Vi får bare håpe at det detter inn en seier ganske kjapt, sier Skarsfjord.