Statoil slaktes etter helikopterulykke

Den 37 år gamle pasienten skulle flys fra Troll-A til land for behandling, men hoppet ut av helikopteret på veien. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2. juli i fjor, like før klokken 08.45, ble en 37 år gammel mann hentet i et EC-225-helikopter fra Troll A-plattformen i Nordsjøen. 

Mannen, en svensk statsborger, var ansatt i et underleverandørselskap som utfører tjenester på den Statoil-drevne plattformen. Han hadde forut for transporten vært i kontakt med helsetjenesten på plattformen, og ble etter hvert akutt syk. Vaktlegen besluttet å sende ham til land med helikopter.  

SVIKT I FLERE LEDD: Her på Glesver kai på Sotra, ble mannen fraktet i land etter ulykken. Statoils rutiner sviktet i flere ledd, mener Fylkeslegen i Rogaland. (FOTO: Tipser)
SVIKT I FLERE LEDD: Her på Glesver kai på Sotra, ble mannen fraktet i land etter ulykken. Statoils rutiner sviktet i flere ledd, mener Fylkeslegen i Rogaland. (FOTO: Tipser)

Men på vei mot land, gikk det galt. 600 meter oppe i luften reiste han seg opp inne i helikopteret, tok spenntak i båren han lå på, og hoppet ut av helikoptervinduet. Litt over en time senere ble pasienten funnet omkommet i sjøen utenfor Sotra.

Gransket av flere

Saken ble undersøkt av flere, blant annet av Petroleumstilsynet og Luftfartstilsynet. Også politiet etterforsket saken, men la den etter hvert bort fordi de ikke fant at strafferettslige brudd var begått.

Spørsmålet har vært om Statoil, som plattformoperatør, gjorde nok for å hindre at pasienten fikk muligheten til å ta seg ut av helikopteret under transport til behandling på land.  

Fylkeslegen i Rogaland har ansvar for å føre tilsyn med helsemessige forhold i petroleumsvirksomheter.  De har brukt de siste ti månedene på å få kjennskap i alle detaljer i saken. De har også vært i kontakt med Statoil for å etterspørre mer informasjon, fordi den første tilbakemeldingen de fikk fra selskapet ikke var tilfredsstillende. 

Nå foreligger Fylkeslegens konklusjon, og det påpekes rutinesvikt i flere ledd hos Statoil.

For dårlige rutiner

I sin redegjørelse for konklusjonsrapporten, beskriver Fylkeslegen svikten i detalj:

  • Helsetjenesten i Statoil satt ikke av nok tid til å fange opp vesentlige problem hos pasienten. 
  • Det ble heller ikke satt av nok tid til å sikre at tilstanden hans var stabilisert før avreise fra Troll-A.
  • Rutinene som skal sikre forsvarlig transport av psykisk ustabile pasienter var ikke tilstrekkelig. 

Kritiserer også legen

Alle som arbeider i Nordsjøen skal ha godkjent helsesertifikat fra godkjent petroleumslege. Fylkeslegen kommer også med kritikk mot legen som utstedte helsesertifikat til mannnen i 30-årene før han dro ut på Troll-A. Informasjonsinnhentingen som legen baserte de medisinske risikovurderingene på, var utilstrekkelig.

Fylkeslegen kommer også med flere konkrete innspill til både Statoil og næringen. Fylkeslegen mener blant annet at pasienter i fremtiden må plasseres slik i helikopteret at besetningen har mulighet til å gripe inn hvis noe uforutsett skjer. 

TV 2 har vært i kontakt med pressekontakt i Statoil, Ørjan Heradstveit. Han sier at Statoil ikke har mottatt noe formell konklusjon fra Fylkeslegen, og derfor ikke kan kommentere saken. Rapporten ble postlagt tidlig i forrige uke.

Heradstveit sier at de eventuelt vil kommentere saken etter at de har gjennomgått rapporten.