KOMPLETT: Peter Sagan utvidet repertoaret sitt i Tour of California.  Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP.
KOMPLETT: Peter Sagan utvidet repertoaret sitt i Tour of California.  Foto: Doug Pensinger/Getty Images/AFP.

«Sammenlagtrytteren» Peter Sagan vant Tour of California

Danket ut stjerneskudd i et nervedrama av en finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Peter Sagan har ikke hatt den enkleste sesongen, men søndag kveld norsk tid klarte han noe han selv neppe hadde trodd på for en uke siden. 

Slovaken vant nemlig Tour of California sammenlagt, et åtte etapper langt sykkelritt som pleier å være forbeholdt de største sammenlagtrytterne i bransjen. I fjor vant Bradley Wigging, året før Tejay van Garderen, året før der igjen Robert Gesink...

Og nå altså spurteren og klassikerrytteren Peter Sagan. 

Klatret som aldri før
Tinkoff-Saxo-stjernen kjørte seg opp i ledelsen i sammendraget da han overraskende vant fredagens individuelle tempoetappe, og mot alle odds ble han nummer seks og tapte trøyen med bare to sekunder på lørdagens brutalt tøffe fjelletappe til Mount Baldy. 

Vinneren på Mt. Baldy, sensasjonen Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep), overtok ledelsen fra Sagan før søndagens siste etappe, og hadde altså to sekunder å gå på.

Det skulle vise seg å være tre for få.

– Jeg tenkte aldri på å gå for sammenlagtseieren
På den flate siste etappen til Pasadena var det nemlig bonussekunder å hente på en mellomspurt underveis, og igjen ved målgang. Sagan tok innpå ett sekund ved den innlagte spurten, men trengte altså enda et ved målgang.

Det klarte han etter en uhyre jevn spurt.

Mark Cavendish (Etixx-QuickStep) vant etappen, sin femte for rittet, foran Wouter Wippert (Drapac), mens Sagan slo Tyler Farrar (MTN-Qhubeka) med noen få millimeter i kampen om tredjeplassen. Det ga fire bonussekunder, og vips snøt Sagan Alaphilippe for seieren bokstavelig talt på mållinjen. 

– Det var like før jeg trodde at jeg ikke klarte det. Jeg kan ikke tro at jeg klarte det. Dette var utrolig hardt, men jeg er veldig glad nå. Jeg er veldig glad fordi jeg aldri tenkte på å gå for sammenlagtseieren her, sa Sagan til Cyclingnews.com etter etappen.

Alaphilippe, som imponerte en hel sykkelverden med andreplass i både Fleche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège tidligere denne våren, ble altså nummer to sammenlagt, mens Team Skys Sergio Henao ble tredjemann.

Triumfen er Sagans tredje sammenlagtseier i karrieren - i 2011 vant han både Polen rundt og Giro di Sardegna.