17. mai-feiringen har sin pris:

Vi ødelegger bunader for millioner

– Det hjelper lite med innbo- eller reiseforsikring, advarer forsikringsbransjen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samtidig som hele Norge feirer nasjonaldagen, har forsikringsbransjen allerede begynt å forberede seg til dagen derpå.

For dagen derpå vil det tradisjonen tro renne inn med skademeldinger for flere millioner på ødelagte bunader. Men kun de færreste vil få igjen penger på forsikringen.

Rødvinsflekker og sigaretthull

– I morgen kommer mange til å ringe oss å si de har fått skader på bunadene sine, sier informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Jon Berge til TV 2.

Se hvorfor i video i toppen av artikkelen!

– Svimerker fra sigaretter, rifter og rødvinsflekker er ting som skjer når det er kaos, som det er på 17. mai, sier Berge.

– Hva skjer da?

– Da ber mange om erstatning hvis du har den forsikret, men det er veldig få som har det, sier Berge.

Det er over 500 ulike bunadstyper i Norge, og alle har sitt spesielle særpreg. En beregning utført av If viser at norske bunader er forsikret for 1,6 milliarder kroner.

Telemarksbunaden har i 2015 høyest forsikringssum i If på hele 52.500 kroner, mens gjennomsnittlig forsikringssum er 42.500 kr.

Tror de har forsikring

TV 2 har i dag vært ute i Oslo sentrum å snakket med folk i bunad. Mange tror de har forsikring om noe skulle skje med de verdifulle plaggene.

– Innbo- eller reiseforsikring dekker det, gjør det ikke? spør en ung jente iført Telemarksbunad.

Men nei, så enkelt er det ikke. Kun en egen bunadforsikring dekker de dyreste skadene.

– Man kan fort falle mellom to stoler dersom bunaden blir ødelagt og man krever erstatning med innbo eller reiseforsikring, sier Berge.

– Innboforsikring gjelder kun når man er hjemme, og en reiseforsikring gjelder kun på reise – med en maksimal dekning på 15 000 kroner, sier Berge til TV 2.