Kvinne kastet ren klor på Posten-ansatt – slipper straff fordi hun er for syk 

70 kriminelle i Oslo straffes ikke for lovbrudd fordi de er for syke for fengsel, og for friske for tvungent psykisk helsevern. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

70 kriminelle i Oslo har begått tusenvis av lovbrudd uten å bli straffet for det. Årsaken er at de er for syke for å bli dømt til fengsel og for friske for å pålegges tvungent psykisk helsevern. 

Blant de 70 er en kvinne i 40-årene, som kastet klor på de ansatte på et postkontor i Oslo i mars.

Se video av hendelsen øverst i saken. 

Utilregnelige  

– Denne gruppen, den er det ikke mulig for politiet å gi noen reaksjon, fordi de er utilregnelige ut fra sin mentale tilstand, sier Kristin Bugge Lyså, politiadvokat ved Oslo politidistrikt. 

Bugge Lyså jobber i gruppen som kartlegger de som defineres som plagsomme kriminelle i hovedstaden. De står bak tusenvis av lovbrudd. 

– Det er all type kriminalitet. Alt fra nasking av varer i dagligvareforretninger, til å utøve voldshandlinger overfor tilfeldig forbipasserende, sier Bugge Lyså. 

Men alle disse sakene blir henlagt. 70 kriminelle i Oslo er for syke for fengsel og for friske for tvungent psykisk helsevern. 17 av dem er anmeldt mer enn hundre ganger.

Den verste har 650 anmeldelser mot seg. 

– I enkelte tilfeller er vi tvunget til å pågripe dem og ta dem inn i arresten, og holde dem der i et visst antall timer vi har tillatelse til etter loven, sier Bugge Lyså. 

– Og så er det ut igjen på gata?

– Ja, da er det ut igjen, sier politiadvokaten. 

Vil stramme inn

Men det vil justisminister Anders Anundsen (Frp) snart ha slutt på. 

– Vi skal legge frem et forslag for Stortinget som skal sikre at disse plagsomme kriminelle blir mindre plagsomme ved at de blir idømt behandling. Og det betyr at de ikke lenger får frikort til å begå kriminalitet, sier Anundsen. 

Med den nye lovendringen ville kvinnen som kastet klor kunnet få tvungent behandling i inntil tre år.