SATT FAST: Det ene benet på tyggeleken Sophie-sjiraffen satt fast i munnen på lille Arion (6 mnd). Foto: Produsenten/Privat
SATT FAST: Det ene benet på tyggeleken Sophie-sjiraffen satt fast i munnen på lille Arion (6 mnd). Foto: Produsenten/Privat

Populær babyleke satt fast i halsen til Arion (6 mnd.)

Da Arion (6 mnd) lekte med den populære Sophie-sjiraffen satt det ene beinet seg fast i halsen på den lille gutten. Men produsenten mener at leken ikke utgjør kvelningsfare og at mange tester bekrefter dette. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fikk trebarnsforeldrene Alis Marlen Augestad (30) og Asbjørn Ljones (33) en skikkelig støkk. 

På gulvet lå den seks måneder gamle sønnen deres, Arion, og lekte. Gutten hadde flere leker rundt seg, men var spesielt opptatt av den populære Sophie-sjiraffen. Tyggeleken selges hos svært mange butikker og apotek i Norge. 

Satt fast benet 

Plutselig så Alis Marlen at det var noe alvorlig galt. 

– Arion lå på magen og hadde tyggeleken i munnen. Plutselig begynte han å harke, og vi skjønte at leken hadde satt seg fast, forteller Alis Marlen til TV 2. 

Pappa Asbjørn reagerte lynraskt, og fikk dratt ut leken, som satt ordentlig fast i den lille munnen til Arion. Det var beinet på sjiraffen som satt fast i halsen på gutten. 

– Vi så at han ble kvalt, og han klarte nesten ikke lage en lyd. Det varte heldigvis bare i et par sekunder. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd dersom vi ikke fulgte med på ham, sier trebarnsmoren. 

Den seks måneder gamle gutten har tilsynelatende ikke fått noen problemer etter hendelsen. Men for foreldrene var det hele en svært ubehagelig opplevelse. 

– Leken er jo beregnet for babyer å ha i munnen, og man regner jo med at en leke man kjøper på apoteket er trygg. Det var utrolig skummelt, og vi hadde jo aldri trodd det kunne skje noe sånn, sier Alis Marlen. 

Etter den skremmende hendelsen valgte Alis Marlen å skrive et innlegg på Facebook, for å advare andre om det hun mener er en utrygg leke. 

– Dette kunne fort gått galt. Og det er jo ofte at foreldre ikke ser på barnet sitt hele tiden. Denne leken kan jo være med over alt, i vognen eller senga også, sier hun. 

Alis Marlen henvendte seg mandag til Boots apotek, hvor hun kjøpte leken. De har sagt at de skal kontakte leverandøren. Hun har også varslet Forbrukerrådet. Her fikk hun råd om å sende bekymringsmelding for produktet til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Det har hun gjort. 

Facebook-innlegget hennes har blitt delt over 4.000 ganger de siste dagene. 

Måtte dra beinet ut 

En av de som har reagert etter at Alis Marlen la ut innlegget på Facebook er 37 år gamle Kristine Synnøve Johansen fra Elsfjord i Nordland. 

Hun forteller om en likende opplevelse fra 2011. 

– Datteren min hadde akkurat lært å rulle over på magen. Hun lå på ryggen og beit i sjiraffen, men så snudde hun seg over på magen. Da ble foten sittende fast nede i halsen på jenta vår. Jeg måtte dra ut beinet og det fulgte med masse slim, forteller hun til TV 2. 

Hun sier at hun kort tid etterpå leverte leken der den var kjøpt, på en butikk i Mosjøen. I tillegg sendte hun en epost til produsenten. Men hun fikk ikke inntrykk av at det ble tatt seriøst. 

– Jeg synes at det er helt utrolig at denne leken fortsatt selges. Jeg har bedt alle jeg kjenner om å kaste den. Når jeg leste Alis Marlens historie på Facebook tenkte jeg at jeg burde ha gjort mer den gang. Men jeg var nok litt i ammetåka og tenkte ikke på at jeg skulle ha kontaktet Forbrukerrådet. 

Kristine sier at hun synes det er helt uakseptabelt at en unge skal kunne få noe slikt ned i halsen.

Den populære sjiraffen finnes i hjemmet til svært mange norske familier. Arkivfoto: AFP/NTB Scanpix
Den populære sjiraffen finnes i hjemmet til svært mange norske familier. Arkivfoto: AFP/NTB Scanpix

– Man vet ikke om ungen klarer å puste gjennom nesen, eller vil bli helt kvalt. Dette var en veldig ubehagelig opplevelse for oss, sier Kristine, som er utdannet lærer og har jobbet både i barnehage og nå på skole. 

– Du tror jo at en biteleke skal være helt trygg. 

– Produktet er testet og trygt 

Det er franske Vuilli som produserer bitesjiraffen. De sier til TV 2 at de er veldig lei seg for at familien har gått igjennom den skremmende opplevelsen.

Imidlertid understreker de at Sophie la Girafe er fullstendig trygg for barn og utgjør ingen kvelningsfare.

– Leken tilfredsstiller alle europeiske og internasjonale retningslinjer. Dette inkluderer flere tester, hvor man blant annet simulerer barns hals og luftveier. Sikre analyser etter disse testene viser at leken ikke kan kvele et barn og derfor ikke utgjør en kvelningsfare, sier community manager i selskapet, Laurie Schraenen, til TV 2. 

Prioriteter sikkerheten 

Produsenten sier at hendelser som dette er skremmende, men på ingen måte vil utgjøre en fare for barnet. De understreker at de i løpet av de femti årene hvor sjiraffen har vært til salgs alltid har prioritert barns sikkerhet.

– Det blir på samme måte som når et barn putter fingrene sine i munnen. De kan da forårsake gulping og/eller brekningslyder som kan skremme foreldrene. Det samme kan skje når et barn putter sjiraffen i munnen. Men dette er ikke det samme som å miste pusten, og luftveiene er ikke blokkert. 

Også selskapet som distribuerer leken i Norge, Lykkeland AS, er sikre på at leken er trygg. 

– Vi har ikke fått inn noen klage fra foreldrene til Arion. Vi er bare kjent med saken gjennom TV 2, og kan derfor ikke si sikkert hva som har skjedd i akkurat denne saken. Sophie kan imidlertid ikke tette luftveiene, sier eier av firmaet, René Ågren til TV 2. 

Vil se på sjiraffen 

Distributøren ønsker ikke å avdramatisere hendelsen. De sier det er klart at foreldrene oppfatter det som skremmende i en situasjon hvor barnet tilsynelatende ikke får puste. De understreker at det kan være vanskelig å skille mellom det som er en brekningsrefleks hos små barn og kvelning. 

– Sophie la Girafe er testet kontinuerlig. Hvert eneste parti testes, og man kan spore tilbake til den aktuelle testen. Leken hadde ikke vært på markedet dersom den ikke var trygg for barn. Senest nå i slutten av april var Miljødirektoratet på rutinetilsyn, hvor de gikk igjennom testene som er utført av leken. Konklusjonen var at det foreligger mer dokumentasjon på at leken er trygg enn det loven krever. 

Lykkeland AS ønsker å få se på den sjiraffen som barnet til Alis Marlen satte i halsen, og så ta hendelsen videre med produsenten. 

Når det gjelder saken fra 2011, sendte Lykkeland AS en mail til Kristine Johansen, etter at de fikk en henvendelse videresendt fra den britiske distributøren. TV 2 har fått innsyn i denne mailen, hvor de beklaget hendelsen og viste til tester av produktet. De fikk svar fra henne tre uker senere. 

– Etter dette hørte vi ikke mer fra henne, og vi synes det er merkelig at hun nå, så mange år etterpå kommer på banen og sier at vi ikke tok henne på alvor. 

– I 2010 ble en modell trukket fra det danske markedet

– En modell av sjiraffen ble på et tidspunkt trukket fra det danske markedet etter reaksjoner fra det danske sikkerhetstilsynet. Den ble senere relansert i en noe endret modell som tilfredsstiller de danske reglene. Danmark følger europeiske standarder. Den danske sikkerhetsstyrelsen testet produktet og konkluderte med at det var trygt. 

På generelt grunnlag sier René Ågren at deres forhandlere sender returer til oss og at de da går gjennom hver enkel leke for å se etter avvik eller feil. Dersom det er tydelige produksjonsfeil eller mangler som ikke skyldes uvøren bruk eller naturlig aldring vil de blir returnert til produsenten for nærmere sjekk og testing.