Operasjonsleder Geir Morten Bjerkvold ved Vestoppland politidistrikt understreker at ulykker kan skje når mindreårige kjører ulovlig. Foto: Arkiv/oa.no/Amedia.
Operasjonsleder Geir Morten Bjerkvold ved Vestoppland politidistrikt understreker at ulykker kan skje når mindreårige kjører ulovlig. Foto: Arkiv/oa.no/Amedia.

Jo – du kan bli anmeldt for kjøring på din egen gårdsplass

– Vegtrafikkloven gjelder overalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld meldte politiet at en far ble anmeldt etter at en gutt på 8 år kjørte crosser på privat eiendom.

Mange lesere har engasjert seg i debatten på oa.no, og mener at man bør få gjøre som man vil på egen eiendom.

– Jeg tror dette er et tema som berører mange, og som bør berøre mange. Det er greit å være oppmerksom på at det kan få konsekvenser, sier operasjonsleder Geir Morten Bjerkvold ved Vestoppland politidistrikt.

Gjelder overalt

Bjerkvold understreker at Vegtrafikkloven gjelder overalt.

– Trafikkreglene gjelder på veg, men Vegtrafikkloven gjelder overalt, også på privat gårdsplass. Det er der forskjellen ligger. Det vil si at du skal ha førerkort, være edru og fylle vilkårene som kreves for kjøretøyet, sier Bjerkvold.

Han er kjent med at ulovlig kjøring på privat eiendom forekommer ofte, men påpeker at det kan få store konsekvenser.

– Det er ikke til å stikke under en stol at det skjer en del ulykker når man lar mindreårige kjøre. Det kan skje uhell, sier Bjerkvold.

Foreldrene har ansvar

Han forteller at man også kan få problemer med forsikringsselskapet om barnet pådrar seg senskader i forbindelse med ulovlig kjøring.

– Er du under 15 år, er du ikke strafferettslig tilregnelig. Det vil si at det er foreldrene som har ansvaret for barnets kjøring. Foreldrene kan få et forelegg, og i enkelte tilfeller blir det også sendt en melding til barnevernet. Det kommer an på omstendighetene rundt, sier Bjerkvold.

I forbindelse med anmeldelsen fredag kveld opplyser politiet at det ikke oppsto noen skader, og at faren sannsynligvis får et forelegg.

– Det er en grunn til at ting er som de er. Vi vet det har skjedd at barn har blitt alvorligere skadd i forbindelse med ulovlig kjøring, sier Bjerkvold.

Du kan lese mer om motor på oa.no – her:

Voksen mann ripet opp 28  biler – fikk han som fortjent?