FLØY INN: De amerikanske Delta-styrkene fløy inn i Syria med flere Black Hawk-helikoptre av denne typen i militæroperasjonen mot IS fredag. Dette bildet er fra en øvelse i Sør-Korea i mars i år. Foto: AFP.
FLØY INN: De amerikanske Delta-styrkene fløy inn i Syria med flere Black Hawk-helikoptre av denne typen i militæroperasjonen mot IS fredag. Dette bildet er fra en øvelse i Sør-Korea i mars i år. Foto: AFP.

USA: IS-topp drept i Syria

Amerikanske spesialstyrker fløy inn i Syria og drepte Abu Sayyaf, Islamsk Stats såkalte olje- og gassminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under en aksjon i Syria i går kveld der målet var å pågripe Sayyaf at IS-toppen ble drept, ifølge Det hvite hus. CNN meldte om aksjonen først.

Sayyafs kone, Umm Sayyaf, ble pågrepet og tatt med til Irak for avhør. Ifølge CNN skal Sayyafs kone ha vært involvert i menneskehandel og gisseltaking.

Dette bekreftes i en uttalelse fra USAs forsvarsminister Ash Carter, der det heter at ingen amerikanske soldater kom til skade i operasjonen, og at Abu Sayyaf spilte en sentral rolle i Islamsk Stats ulovlige olje,- og gassvirksomheter, samt i «finansielle operasjoner».

De amerikanske spesialsoldatene fra Delta Force fløy inn i Syria i Black Hawk-helikoptre, som ifølge ABC ble beskutt og har en rekke kulehull i seg etter skuddveksling.

Operasjonen skjedde på president Barack Obamas kommando, etter samråd med myndighetene i Irak.

Reddet slavekvinne

Angrepet skjedde i den østlige provinsen Deir al-Zor, der IS tok kontroll over oljefeltet Omar i juli. Omar-feltet er Syrias største oljefelt.

En ung yezidi-kvinne som skal ha blitt holdt som slave ble også reddet i operasjonen som fant sted ved et bolighus i Deir Ezzor dypt inne i Syria.

Mer enn ti IS-krigere skal ha blitt drept i operasjonen som også skal ha innebåret nærkamp, ifølge ABC.

– Operasjonen representerer nok et betydelig nederlag for IS, sier forsvarsminister Carter i uttalsen.

Tidligere lørdag meldte syriske medier at syriske styrker hadde drept gruppas oljesjef og 40 andre opprørere. De brukte da navnet Abu al-Taym al-Saudi, ifølge NTB.