Her scorer Mané tidenes raskeste PL-hat trick

Southampton-spissen puttet tre på mindre enn tre minutter og knuste Liverpool-legendes rekord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Southampton-Aston Villa 6-1

Sadio Mané skrev seg lørdag formiddag inn i Premier League-historien.

I kampen mot Aston Villa scoret nemlig senegaleseren hat trick på smått utrolige to minutter og 56 sekunder. Det har ingen i Premier League noensinne gjort raskere.

Se alle scoringene i videovinduet over!

Den forrige rekorden var det selveste Robbie Fowler som hadde. I 1994 scoret Liverpool-legenden tre mot Arsenal på 4:33, men nå har altså rekorden fått en ny innehaver.

– Jeg tror ikke Fowler kommer til å være en lykkelig mann i kveld. Den rekorden ville han ha for seg selv, sa tidligere Liverpool-spiller Dietmar Hamann i TV 2s studio i pausen.

Den utrolige trippelen
Mané har nå også rekorden for det tidligste Premier League-hat tricket i historien: Han er den eneste som har scoret tre på de første 20 minuttene.

Målene til Mané kom etter henholdsvis 12:22, 13:46 og 15:19 i hjemmekampen mot Villa, en kamp Southampton vant lekende lett 6-1. Seieren gjør at hjemmelaget klatrer opp på 6. plass, mens Villa fortsatt ikke har sikret ny Premier League-kontrakt.

Først mottok Mané en stuss fra spissmakker Graziano Pellè, holdt unna Alan Hutton og Ron Vlaar, og satte ballen forbi Shay Given i Villa-buret.

Det andre kan han takke nevnte Vlaar for. 

Nederlenderen spiller en altfor svak pasning tilbake mot egen målvakt. Given og Shane Long kolliderer i kamp om ballen, og Mané er fremme og sender ballen enkelt i det åpne målet.

Om Mané kunne takke en motstander for sitt andre mål, kan han takke Long og sin egen skuddfot for det tredje.

Long kommer rundt på venstresiden og finner Mané umarkert midt foran mål på 15 meter. Så lekkert som bare det legger 23-åringen ballen i nettaket bak en forfjamset Given, og hat tricket er et faktum.

Tre på 2:20...
Mané har altså satt en rekord som sannsynligvis vil bli stående lenge - i alle fall om man vurderer det på bakgrunn av hvor lenge Fowlers rekord stod.

Men rekorden for det raskeste hat tricket i det engelske ligasystemet har Southampton-spissen ikke.

Den har nemlig ukjente James Hayter, som i 2004 scoret tre på to minutter og 20 sekunder for Bournemouth mot Wrexham. Det var ti sekunder raskere enn Ephraim «Jock» Dodds tre mål for Blackpool mot Tranmere i 1943.

To momenter gjør Hayters historie ekstra spesiell.

For det første kom han ikke på banen før i det 84. minutt. Og for det andre var mamma og pappa Hayter til stede for å se sønnen sin spille - helt til de ikke orket å vente lenger. Foreldrene forlot nemlig kampen før sønnen ble byttet innpå. De måtte nemlig rekke en ferge tilbake til Isle of Wight. Og gikk derfor glipp av fotballhistorie skrevet av sin egen sønn. 

Longs perle av et skudd
Det meste handlet naturligvis om Mané i denne kampen, men han var langt fra den eneste som hadde en god dag på jobben.

Southampton hadde bare tatt ett poeng på sine fire siste kamper, men var lørdag tilbake på det nivået de viste i første halvdelen av sesongen.

Etter ti minutter uten scoring fant Long ut at det var på tide å ydmyke Villa ytterligere.

Pellè blir spilt gjennom, avslutter rett på Given, og på returen kan Long enkelt trille ballen i det åpne målet til 4-0. Og kampen var bare så vidt 25 minutter gammel.

12 minutter senere og det var 5-0. Long snapper ballen 40 meter fra mål, avanserer, og plasserer et utsøkt skudd over og bak en noe feilplassert Given. Kampene fineste mål, og vips hadde Long blitt den første siden Luis Suárez for to år siden til å score to eller flere og stå for to målgivende i en og samme kamp.

Villa fortsatt ikke sikret
Benteke ga bortefansen noe å dra på smilebåndet for to minutter på overtid i førsteomgang da han stanget inn 1-5. Håp om et sensasjonelt comeback var dog aldri tilstede, og ti minutter før slutt økte Southampton til 6-1.

Mané og Filip Djuricic spiller en lekker vegg, sistnevnte legger inn foran mål, og helt alene foran Given har Pellè små eller ingen problemer med å legge ballen bak en sjanseløs Given.

Villa kunne ha sikret plassen i Premier League med seier lørdag, men må nå vente minst til Hull, laget som ligger tredje sist, har spilt sin kamp mot Tottenham 16.00. Southampton, på sin side, tok seg forbi Tottenham og opp på 6. plass, to poeng foran «Spurs» og to poeng bak Liverpool. Begge lagene er ikke i aksjon før senere lørdag.

Slik startet lagene:

Southampton: Gazzaniga - Clyne, Fonte, Alderweireld, Bertrand - Wanyama, S. Davis, Ward-Prowse - Mané, Long, Pellè

Innbyttere: K Davis, Yoshida, Gardos, Djuričić, Elia, Reed, Targett

Aston Villa: Given - Bacuna, Vlaar, Okore, Hutton - Westwood, Delph, Cleverley, N’Zogbia, Grealish - Benteke

Innbyttere: Guzan, Weimann, Agbonlahor, Senderos, Sanchez, Lowton, Sinclair