OSLO 20060509: Frammøtet var beskjedent før mørket falt på under  russetreffet ved Tryvann i Oslo tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
OSLO 20060509: Frammøtet var beskjedent før mørket falt på under russetreffet ved Tryvann i Oslo tirsdag kveld. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

– Russen har aldri vært snillere

Kritikken har haglet rundt russen de siste ukene, men noen mener ungdommene aldri har oppført seg bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bråk, fyll, slossing, overgrep, sexpress og tyveri – alt dette kan kobles opp  mot årets russ som har fått gjennomgå i nyhetsbildet de siste ukene. 

Del din 17. mai med emneknaggen #2hurra og følg feiringen i TV 2s livesenter!

Noen av dem som har ansvaret for russen en av helgene det kanskje går villest for seg er imidlertid uenig i kritikken mot de rød og blåkledde ungdommene.

– Snillere og snillere

POSITIV: Sigve Buer i Røde kors. (FOTO: privat)
POSITIV: Sigve Buer i Røde kors. (FOTO: privat)

Korpsleder i Kverneland Røde kors, Sigve Buer har vært på hjelpestasjon på landstreffet i Kongeparken i ti år, og sier opplevelsen blir bedre og bedre.

– Russen blir snillere og snillere, oppførselen nå er på et helt annet nivå enn det var for ti år siden, hevder Buer.

Han legger til at Kongeparken skal ha skryt for at de holder russen opptatt med konserter og aktiviteter gjennom hele helgen, men han mener også russen skal ha ros.

– De drikker mye mindre enn før, de er flinke og de holder seg selv i tøylene, sier den erfarne landstreff-deltakeren.

Ifølge Kverneland Røde Kors hadde de totalt 290 behandlinger av russ i Røde korsteltet sitt, og alt dreiet seg om mindre saker som skrubbsår og mindre fallskader. Det var rundt 13.000 russ på landstreffet i Kongeparken i år.

– Engasjerte og fornuftige

På tross av at det har blitt anmeldt flere voldtekter i løpet av russetiden og flere russ har blitt siktet for overgrep, er Amnesty International opptatt av å understreke at årets russ har vist et enormt engasjement rundt akkurat dette.

– Årets russ har fått mye ufortjent kritikk, mener rådgiver i Amnesty, Patricia Kaatee, som er ansvarlig for anti-voldtektkampanjen «Nei er nei».

Hun forteller at det er det tredje året Amnesty kjører kampanjen i samarbeid med russen og at det aldri har vært så mange som har blitt med som i år.

– Vi har blitt invitert av russen på flere titalls skoler for å snakke om forebygging av voldtekt, det er svært ofte at det er russen selv og ikke skolen som tar initiativ, forteller hun.

GIR ROS: Patricia Kaatee. (FOTO: Amnesty)
GIR ROS: Patricia Kaatee. (FOTO: Amnesty)

Kampanjen mot voldtekt har i år sendt ut 60.000 strykemerker til russedresser og Kaatee sier det har vært stor interesse for kampanjen også på russetreffene.

Bra at mediene fokuserer på voldtekt

Kaatee understreker at ungdommene selv er mye mer aktive enn for eksempel skolene er, sett fra Amnestys side.

Selv om Amnesty er opptatt av at mange russ jobber hardt mot voldtekt, og at sexkulturen ikke gjelder alle, er hun glad for oppmerksomheten overgrepene får i media.

– At det er mye fokus på det kan gjøre det lettere for dem som blir utsatt for det å snakke om og det kan bidra til forebygging, sier Kaatee.