TOPPDOMMER: FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen under en eliteseriekamp på Skagerak Arena i fjor. Han mener at alle breddeklubber bør ha en dommerkontakt.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
TOPPDOMMER: FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen under en eliteseriekamp på Skagerak Arena i fjor. Han mener at alle breddeklubber bør ha en dommerkontakt. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Ble kalt tandoori-dommer, men den verste opplevelsen hadde han som 17-åring

FIFA-dommer Svein-Erik Edvartsen (35) ber klubbene om å ta vare på de unge dommerne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 19 år gamle dommeren Alf Olav Rossland anslår at han i 30 prosent av kampene opplever uakseptabel adferd fra trenere eller lagledere. Artikkelen om den unge dommeren har fått stor oppmerksomhet, og flere forteller om lignende opplevelser på fotballbanen.

I tillegg til å være toppdommer, arbeider Svein-Erik Edvartsen (35) med dommerrekruttering i Norges fotballforbund. Edvartsen har også i en årrekke veiledet dommere under Norway Cup. Han har også sett unge dommertalenter bli utskjelt av lagledere og trenere på sidelinjen.

– Konsekvensen er at frafallet blant dommerne blir stort, advarer Edvartsen.

Ble kalt «tandoori-dommer»

Svein-Erik Edvartsen har selv fått mye kjeft som dommer, både på fotballbanen og på ishockeybanen. I 2004 ble han kalt «Norges største kebab» av Stjernen-tilhengerne under en kamp mot Sparta.

I 2010 ble han kalt for «tandoori-dommer» av en av lederne i Kristiansand-klubben Start, noe som naturligvis også fikk bred oppmerksomhet. 

Men det verste han har opplevd som dommer, var ikke i Tippeligaen.

– Det var under Maxi-turneringen på Hamar i 1997. Jeg ble skjelt ut av en av trenerne til det ene laget etter kampen. Jeg husker det som mye verre enn å bli kalt «tandoori-dommer» eller «Norges største kebab», sier han til TV 2. 

– Maktforholdet blir skjevt

Edvartsen husker situasjonen godt, til tross for at det er nesten 20 år siden. 

– Laget som tapte mente at de burde hatt et straffespark. Men det var ikke opplagt, sier han.

Den unge dommerspiren ble skjelt ut etter kampen.

– Når en voksen mann skjeller deg ut, så spiller det ikke så stor rolle hva han sier. Det blir som en trailer mot en Peugeot 205. Maktforholdet blir skjevt, sier toppdommeren.

Reddet av dommerlegende

Men den nå avdøde dommerlegenden Henry Øberg var også til stede på fotballkampen i 1997. Han hadde ansvaret for å følge opp dommerne i turneringen, og ble redningen for Edvartsen.

– Øberg var som en far. Han tok han som var idiot, og tok vare på meg. Hadde han ikke vært til stede på kampen, så kanskje jeg hadde lagt opp.

– Jeg hadde en god forsvarer den gangen, minnes Edvartsen.

Ber klubbene ta ansvar

Svein-Erik Edvartsen tror imidlertid at dagens unge har det enda tøffere enn han selv hadde. 

– Samfunnsutviklingen har skutt fart. Spesielt med tanke på sosiale medier. Nå er det enkelt å uttrykke seg offentlig etter kamp, også i breddefotballen, forteller han. 

– Og er man forbanna etter kamp, så må man henvende seg til rett adresse. Det er ikke dommeren etter kampen, men dommeransvarlig i klubben, slår han fast. 

Edvartsen ber klubbene om å ta ansvar for sine unge dommere. En dommerkontakt kan være løsningen for mange, mener han.

– Det er viktig at alle klubber har en dommerkontakt. En person som de unge dommerne kan snakke med, sier Edvartsen.