Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

Uten unntak: Pappa er gjerningsmannen

Den 19 år gamle dommeren Alf Olav Rossland anslår at han i 30 prosent av kampene opplever uakseptabel adferd. Fotballdommer Per Ivar Staberg ber foreldrene oppføre seg som gode rollemodeller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med verdens vakreste sport følger det med enorme følelser, stor lidenskap og mye patriotisme for sitt eget lag. For mange er fotball det nærmeste man kommer en religion.

Da jeg leste om opplevelsene til den unge dommeren Alf Olav Rossland på tv2.no og Karmøynytt, tenkte jeg først: Lidenskapen har en pris. Å få litt pes etter at man har gjort en dårlig kamp, er en del av spillet.

Mitt eget skuldertrekk var så vidt unnagjort da det gikk over i harme og fortvilelse over enkeltpersoners manglende folkeskikk over en ung gutt – som helt sikkert har gjort så godt han kunne.

Hvilke personer er det som ikke hilser på folk som skal delta på et idrettsarrangement før kampen? Hvem er i stand til å plassere en ung dommer som åndssvak på grunn av at han ikke dømte slik en ville?

Svaret er: Foreldre! Foreldre, denne ikke helt unike gruppen som i denne rollen, har som en av de viktigste oppgavene å fremstå som gode rollemodeller for sine barn. Den mannlige delen av foreldregruppa er mildt sagt overrepresentert. Vi snakker altså stort sett om pappaer. Disse pappaene kommer i litt ulike former på fotballbanen: For eksempel som dedikert fanklubbleder for en av de største talentene som noensinne har akslet klubbtrøya , eller som trener for småguttelaget hvor sønnen briljerer på venstrekanten.

Hadde det vært unge og umodne spillere som hadde vært de verste utfordringene for unge Rossland, hadde jeg hatt litt mer forståelse for oppførselen. Men det er det altså ikke. Jeg har selv opplevd det Rossland forteller om som ung dommer – og uten unntak: Pappa er gjerningsmannen.

Generalsekretær Kjetil Siem peker også på foreldregruppa innen fotball, og varsler økt fokus på denne gruppen. Han har min stemme.

Jeg vil anta at avdelingslederen ved hjørnesteinsbedriften i kommunen vil gå i seg selv når han får se klippet av seg selv på Youtube, hvor han kaller en 19-årig dommer for mongo under en guttekamp. Tror ikke du?

Til sist får vi være glade for at Alf Olav Rossland er tykkhudet og litt i «slekt» med den uvanlig tilfredse munken fra Tibet. Denne alltid smilende munken ble utfordret av en amerikansk forretningsmann som ville teste ham ut. Etter en tirade av utskjelling gav amerikaneren opp. Den fredfulle munken stilte han et spørsmål: «Hvis jeg vil gi deg en gave og du velger å ikke ta i mot. Hvem tilhører gaven da?» Forretningsmannen repliserte surt: «Da tilhører den fortsatt deg.» Munken smilte. «Det er korrekt. Så hvis jeg velger ikke å ta i mot dine fornærmelser og ditt sinne, tilhører det ikke da fortsatt deg?»