SKOLETOG: Barnetogene er en viktig del av 17. mai-feiringen. (ILLUSTRASJONSFOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX)
SKOLETOG: Barnetogene er en viktig del av 17. mai-feiringen. (ILLUSTRASJONSFOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX)

På denne skolen får elevene fravær om de ikke møter opp i 17. mai-toget – på søndag

At grunnlovsdagen er på en søndag gir ingen fritak fra skoledagen på Halsa skole i Møre og Romsdal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens mange ser på 17. mai som en dag man bruker med familie og venner, har elevene på Halsa skole i Møre og Romsdal plikt til å møte opp på skolen.

Slik var det i fjor, og slik er det i år, uavhengig av om dagen faller på en søndag, en dag de aller fleste ser på som en selvfølgelig fridag. Det var Tidens Krav som først omtalte saken.

Elevene har fått et brev fra skolen hvor det hele poengteres:

«Nå er våren kommet, og 17. mai-feiring står for tur. Skolen har i samråd med FAU bestemt at i år som i fjor skal denne dagen være en skoledag for elevene. Det vil si at det er å regne som en vanlig skoledag der foreldre må be fri for elevene om det er behov for det», heter det i et skrivet som er underskrevet av rektor Marita Vaagland, ifølge avisa.

– Merkelig

Fylkesmannen i Møre og Romsdal mener det er merkelig at skolen har bestemt at dette skal være en skoledag.

– Jeg synes det er meget merkelig, spesielt i år når det er snakk om en søndag. Da må elevene få fri en annen dag, for skolen skal man gå på fra mandag til fredag, sier Lodve Solholm til TV 2.

FYLKESMANN: Lodve Solholm, Foto: Knut Falch / NTBscanpix
FYLKESMANN: Lodve Solholm, Foto: Knut Falch / NTBscanpix

Skolen er en sentral aktør i kommunens 17. mai-feiring og det er ikke snakk om at elevene skal sitte ved pultene å få undervisning. Likevel synes Solholm det er spesielt at det skal være nødvendig at man får oppført fravær dersom man ikke søker skolen om en fridag denne dagen.

– Det er en fallitterklæring dersom dette må til for å motivere elevene til å møte opp på grunnlovsdagen, særlig i år når vi markerer at det er 70 år siden frigjøringa. Det er trist, mener Fylkesmannen som selv har jobbet som lærer i 20 år.

Ikke informert

Også ordfører Ola Rognskog i Halsa kommune er overrasket over skolens beslutning.

– Jeg synes at 17. mai bør ligge utenfor arbeidstiden til alle i Norge, sier han.

Ordføreren, fylkesmannen og rektor på skolen er alle usikker på hvorvidt det er i tråd med loven å gjøre 17. mai til en vanlig skoledag for elvene.

– Jeg var ikke informert om dette, og har ikke fått satt meg inn i lovverket, sier Rognskog og legger til at han savner en diskusjon i forkant av bestemmelsen.

– Skolen er en viktig del av 17. mai-feiringen her i kommunen og de gjør veldig mye bra, men det hadde vært fornuftig fra skolens side å tatt dette opp til diskusjon før det ble bestemt, sier ordføreren. Han mener det at det faktisk er snakk om en søndag i alle fall burde fått det til å ringe en bjelle.

Legger seg flat

Skolens rektor, Marita Vaagland, legger seg helt flat og sier hun forstår reaksjonene.

– Vi hadde det som vanlig dag i fjor fordi vi hadde et stort opplegg rundt at vi feiret grunnlovens 200 år, så har det hengt med videre til i år, sier Vaagland.

– Er det med hensikt for å få alle til å møte opp, eller er det en glipp fra skolens side?

– Jeg vil si det er begge deler, her har vi ikke tenkt nøye nok gjennom ting, svarer rektoren.

Vaagland understreker at fra og med neste år vil 17. mai-pipa i Halsa få en annen lyd.

– Dette skal vi ikke fortsette med neste år, og elevene vil få en dag avspasering ettersom dagen faller på en søndag, forsikrer rektor Vaagland.