TIDLIGERE TOPPDOMMER: Dommeransvarlig i NFF og tidligere toppdommer, Terje Hauge, mener en kampvert må til for å få bukt med dommerhetsen. FOTO: Alf Ove Hansen / Scanpix
TIDLIGERE TOPPDOMMER: Dommeransvarlig i NFF og tidligere toppdommer, Terje Hauge, mener en kampvert må til for å få bukt med dommerhetsen. FOTO: Alf Ove Hansen / Scanpix

Slik skal klubbene få bukt med dommerhetsen

– Voksne skal være gode rollemodeller, sier dommeransvarlig i NFF, Terje Hauge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 19 år gamle fotballdommeren Alf Olav Rossland anslår at han opplever uakseptabel oppførsel i omtrent 30 prosent av kampene han dømmer. 

– Når treneren kaller deg en «mongo» så alle spillere og tilskuere hører det, er du nødt til å gripe inn. Helt klart skulle vi som dommere vært mye strengere i forhold til slik ordbruk, og burde bortvist lagledere og gitt flere gule og røde kort, sier han til Karmøynytt.

Sosiale medier koker

Artikkelen om Rossland, som har dømt kamper siden han var 13 år gammel, har fått stor oppmerksomhet i sosiale medier. Flere hundre personer har i skrivende stund engasjert seg på TV 2 Nyhetenes Facebook-side

– Senest i forgårs ble en kamerat av min sønn skjelt ut som dommer, skriver en leser.

– Hvorfor blir folk så aggressive når det gjelder fotball? lurer en annen. 

– Uakseptabelt

Dommeransvarlig i Norges fotballforbund, Terje Hauge, er godt kjent med problemstillingen. 

– Denne problemstillingen har vi hatt i ti til 15 år. Dette er ikke en ny problemstilling, forklarer Hauge til TV 2.

Hauge har selv dømt flere hundre kamper i den norske Tippeligaen, samt mange kamper i blant annet UEFA Champions League. Som ung opplevde han lignende hendelser som det Rossland forteller om. 

– Vi må forebygge. Foreldre som oppfører seg på denne måten må få klar beskjed om at det ikke er akseptert. Dette aksepteres ikke fra voksne som skal være gode rollemodeller, fortsetter han.

Kampvert

For å få bukt med utviklingen, har enkelte klubber innført en såkalt kampvertordning i barne- og ungdomsfotballen. 

Kampverten har en rekke oppgaver under kampene. Blant annet skal vedkommende ta i mot dommeren, ha oppmerksomhet på foreldregruppene og lagledelsene, og gripe inn om nødvendig. 

– Som oftest er det én av foreldrene til hjemmelaget som er kampvert. Dommerne forholder seg til kampverten under kampen, og kampverten skal være tilgjengelig for dommerne, sier Hauge. 

– Ti prosent har kampvert

Ifølge Hauge kan klubbene som praktiserer ordningen vise til gode resultater.

– Det er veldig sjeldent at foreldre og andre knyttet til disse klubbene oppfører seg ufint, sier den tidligere toppdommeren.

– Jeg tror det handler om å forebygge synlig. Det er mange foreldre som har sagt at de skulle ønske at de kunne si i fra til andre foreldre som oppfører seg dårlig. Med en gang noen har en kampvert-vest på seg, så tør de å gi beskjed, fortsetter han.

Til tross for de gode resultatene, anslår han at bare ti prosent av klubbene har kampvert i dag. 

– Vi har fortsatt en lang vei å gå, erkjenner han.