Årets fotballtalent, kandidat 1: Sander Svendsen

– Han er en smart fotballspiller som også er svært teknisk god på små flater, sier juryformann Nils Johan Semb.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 skal sammen med Statoil og Norges Fotballforbund kåre årets fotballtalent også i 2015.

Nå presenteres den første kandidaten til prisen, Moldes 17 år gamle spisstalent Sander Svendsen.

Han er en av tre som utgjør den første delfinalen i kåringen. De to andre kandidatene presenteres i løpet av de neste ukene og selve avstemningen, som gjøres av TV 2s seere og lesere starter etter at den tredje kandidaten er presentert.

Tippeliga-debut som 15-åring

Svendsen debuterte for Molde i Tippeligaen 9. mai 2013 som 15-åring.

I fjor ble han tidenes yngste seriemester etter at han spilte tolv kamper i Tippeligaen for Molde. Så langt denne sesongen har han vært på banen i elleve obligatoriske kamper, og scoret fem mål i Tippeligaen og to mål i cupen.

Sander Svendsen er en del av det norske G19-landslaget, selv om han aldersmessig tilhører G18. Han har også landskamper for både G15, G16 og G17.

Spissen ble av The Guardian nevnt blant de største talentene i 97-generasjonen i Europa, og har, sammen med sin yngre bror Tobias, hospitert i den nederlandske storklubben Ajax.

– Han er er en smart spiller som også er svært teknisk god på små flater, er juryformann Nils Johan Sembs beskrivelse av Molde-talentet.

TV 2s fotball-ekspert Ole Martin Årst gir Sander Svendsen følgende skussmål:

– Sander Svendsen er virkelig i ferd med å slå gjennom i Tippeligaen, og mye av årsaken til det er hans enorme kompetanse i motstanderens 16-meter. Han er veldig god til å observere og posisjonere seg, og skaffe seg gode vilkår. Best av alt er han til å avslutte; teknikken, balansen, å treffe mål nesten hver eneste gang. Fortsetter Sander den gode utviklingen skal det bli veldig spennende å følge ham i årene fremover.

Om kåringen:

Årets fotballtalent er et samarbeidsprosjekt mellom Statoil, Norges Fotballforbund og TV 2. Kandidatene plukkes ut av en jury i Norges Fotballforbund bestående av Nils Johan Semb, Gøril Kringen og Leif Gunnar Smerud, og vinneren kåres av TV 2s brukere.

Finalistene stemmes frem gjennom tre delfinaler vår, sommer og høst 2015. Vinner av delfinalene blir premiert med 50.000 kroner fra Statoil Morgendagens helter som doneres til den klubben som talentet mener har hatt mest betydning for egen utvikling. De to andre kandidatene får 25.000 kroner hver til samme formål.

De tre kandidatene i delfinale 1 blir presentert i FotballXtra og Fotballkveld på TV 2 Zebra i mai og juni, og avstemningen åpner 21. juni.

Årets talent blir kåret i oktober og blir tildelt 50.000 kroner til å donere klubben som har betydd mest for karriereutviklingen.

Dette er tidligere vinnere:

2014 Martin Ødegaard (Strømsgodset)
2013 Mads Møller Dæhli (Molde)
2012 Håvard Nielsen (Vålerenga) og Caroline Graham Hansen (Stabæk)
2011 Melissa Bjånesøy (Sandviken) og Valon Berisha (Viking)
2010 Markus Henriksen (Rosenborg)