LURERI: I dette blogginnlegget figuerer blant andre den falske administrerende direktøren i Autoriserte trafikkskolers landsforbund, som sier at det nå blir gratis å ta kjøreopplæring i Norge. Foto: Skjermdump/nordlys.no/Amedia
LURERI: I dette blogginnlegget figuerer blant andre den falske administrerende direktøren i Autoriserte trafikkskolers landsforbund, som sier at det nå blir gratis å ta kjøreopplæring i Norge. Foto: Skjermdump/nordlys.no/Amedia

Dette er rett og slett bare lureri

Det blir nok ikke gratis å ta førerkort likevel ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

"Nå skal det bli HELT gratis å ta billappen" er tittelen på et blogginnlegg fra blogg.no-siden Viralshare. Innlegget har blitt delt over 20.000 ganger på Facebook.

Flere Nordlys-lesere har tipset oss om saken, og lurer rett og slett på om dette er sant.

Og nei, det er det ikke.

I blogginnlegget "uttaler" administrerende direktør i Autoriserte Trafikkskolers landsforbund (ATL), Vivian Leikvoll, at det er på tide at det nå blir gratis med kjøreopplæring i Norge.

Ellers er det ingen kilder som sier noe om hva som skal finansiere det eller når det ble vedtatt.

Det står bare følgende: "Nå er det bestemt at alle i Norge som er fylt 16 skal få ta lappen helt gratis. Når du fyller 16 år, kan du begynne på praktisk opplæring og øvelseskjøring med personbil (klasse B). Når du fyller 18 kan du kjøre opp, alt dette blir gratis."

– Bare tull

Når vi tar kontakt med administrerende direktør i ATL, heter hun verken Vivian Leikvoll eller har hørt noe om at det nå skal bli gratis.

- Dette er bare tull! sier Sonja Sporstøl, når vi leser opp hva blogginlegget forelegger.

- Jeg tviler på at våre medlemmer nå skal begynne å arbeide gratis.

Hun har enda til aldri hørt om Vivian Leikvoll. Hun jobber i alle fall ikke hos ATL.

Sporstøl ler litt av det hele, men synes det er såpass alvorlig at hun kommer til å be nettsideansvarlig på hjemmesiden www.atl.no om å legge ut en tekst som forklarer at dette ikke stemmer.

- Gjelder alle

Nordlys har forsøkt å komme i kontakt med bloggeier, men finner ingen identifikasjon på vedkommende. Så seint som i går, svarer imidlertid bloggeren på spørsmål i kommentarfeltet.

"Gjelder dette i Norge?" spør en.

"Så klart, gjelder alle som er bosatt i Norge :)" svarer bloggeren.

Men det er altså bare tull. Du må fortsatt betale for å kjøre opp til sertifikat i klasse B i Norge. Blogg.no-redaktør Kjetil Manheim, sier at det ikke er ulovlig å lure lesere på en slik måte.

- Så lenge det er innenfor norsk lov, så gjør vi ingenting med innlegget, sier Manheim til Nordlys.

– For godt til å være sant

Falske viralsaker er forsåvidt ikke noe nytt. Det dukker til stadighet opp nyheter som kan se ut som en nyhet, skrevet med det som tilsynelatende er kilder som er autoriteter på et felt.

En svensk journalist som heter Jack Werner, har grunnlagt "Viralgranskeren" - en underside til avisa Metro. De har satt seg fore å avsløre tullenyheter som presenteres som ekte nyheter. Ifølge Medier24.com uttalte han tidligere i år hva som er hans beste tips for å avsløre en falsk nyhet.

- Er det for bra til å være sant? Hvis artikkelen og historien er for god til å være sant, er den som oftest det. Det er ikke noe nytt tips, men det er faktisk veldig nyttig, sa Werner i et foredrag som nettstedet dekket.

Du kan lese mer om bil og trafikk på nordlys.no – her:

LES OGSÅ: Denne annonsen er svindel