Festmat og spennende drinker på nasjonaldagen

Juniorkokkene Trym og Lukas har gode tips

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flytende 17.mai isberg

  • ½ dl vann + ½ dl sukker kokes opp til sukkerlake avkjøles
  • Ca 400 g frosne blåbær og bjørnebær
  • Ca 7 dl sitronbrus, sprite eller eplecider ( uten alkohol)
  • Vaniljeis

Lag sukkerlake og avkjøl. Mos de frosne bærene og avkjøl sukkerlaken til en tykk ”is”.
Bland inn ca 5 dl brus og rør ut til en tykk ”isbær-sørpe”.
Legg en skje flytende ”isbær-sørpe” i glass, legg i en kule vaniljeis og legg en skje ”isbær-sørpe” på toppen. Legg på noen skiver jordbær, hell over litt brus slik at det bruser og server med sugerør og skje.

Rød festdrikk

  • 1 dl vann + 1 dl sukker kokes til sukkerlake og avkjøles
  • 400 g frosne jordbær
  • 1 stor ”båt” vannmelon
  • 2-3 flasker tonic eller eplecider

Mos frosne jordbær og avkjøl sukkerlaken til en tykk is.
Mos vannmelon til den er flytende og bland inn den frosne jordbærblandingen. Legg i et glass, hell over tonic/eplecider og legg på noen skiver jordbær eller noen hele ferske blåbær.
Server med sugerør og skje.

Småsnadder på grillen og litt annet godt

- Surr bacon rundt svisker eller aprikoser, stikk på en liten grillpinne og legg på varm grill til baconet er sprøtt.

- Pølser i lange baner: Stikk pølsebiter av forskjellig typer på grillpinne vekselvis med paprika, marshmallows, ananas eller epler. Pensle med litt olje, og grill. Pensle med sweet chilisaus rett før servering.

- Lefserullader: Smør lefser/ lomper med kremost (med urter), legg over skiver av røkelaks eller spekeskinke og finhakket rødløk eller gressløk. Rull sammen. Skjær i biter og stikk en cocktailpinne gjennom hver bit.

- Legg en liten teskje med rogn på et flak potetchips, topp evt med hakket løk/gressløk og rømme.

- Skjær melon i biter og surr spekeskinke rundt, stikk på en cocktailpinne.

Fruktdessert på grillen
Velg frukt som ikke er overmoden.
Forslag til frukt:
Bananer, ananas, papaya, mango, jordbær, nektariner, fersken eller andre frukter du liker.
Skrell om nødvendig fruktene og del i båter/biter (steiner fjernes).
Legg fruktbitene på et dobbelt ark aluminiumsfolie, dryss med litt brunt sukker og grill til frukten er møre uten å ”falle” helt sammen.
Server med is eller vaniljekesam.

DIREKTE: Følg 17. mai-sendingen og se hvordan andre feirer nasjonaldagen i vårt livesenter #2hurra.