Andreas (33) besøker forlatte steder som andre har glemt

Mens noen irriterer seg over falleferdige bygninger, kryper andre inn i loft og kjeller for å skape kunst.

Det finnes mange vakre steder å besøke og fotografere, men noen steder vil de fleste tenke er mer gamle og stygge enn vakre og kunstneriske. Men det gjelder ikke for de som driver med «Urban exploration».

Andreas Swane (33) er én av dem som ser det vakre i det gamle og forlatte.

– Urban exploration går ut på at man utforsker forlatte bygg og steder og tar bilder her, forteller Swane til God morgen Norge.

Offisiell hobby

Aktiviteten omfatter alt i fra steder under bakken, som gruver, tunneler og bunkere, til steder over bakken som forlatte bolighus, fabrikker, sykehus, fornøyelsesparker og militæranlegg.

– Jeg har alltid vært interessert i gamle bygg, men det var ikke før i 2009 at jeg fant ut at det var en gruppe mennesker som drev med dette, sier Swane.

SKJERMER STEDENE: Fotografene velger ofte å holde stedene skjult slik at ikke uvedkommende skal ødelegge enda mer, forteller Andreas Swane (33).  Foto: TV 2.
SKJERMER STEDENE: Fotografene velger ofte å holde stedene skjult slik at ikke uvedkommende skal ødelegge enda mer, forteller Andreas Swane (33).  Foto: TV 2.

Swane forteller at «urban exploration» er å regne som en offisiell hobby. Det er stort i både USA og rundt om i Europa, og interessen vokser stadig i Norge også.

Setter seg inn i historien

En del av stedene finner han utlandet, men også mye hjemme i Norge.

– Det er bare å ta en titt i lokalavisa. Ofte er det noen som klager over bygg som burde rives eller lignende.

Swane sier at det er mange som sier at det er en sær hobby, men at de fleste synes det er spennende at det finnes slike steder. Fotografen selv er også opptatt av historien bak stedene.

– Hvis jeg for eksempel besøker et gammelt mentalsykehus, prøver jeg å finne ut hvorfor det ble nedlagt, hvordan det var der før og hvordan menneskene som bodde der hadde det.

Se hele innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.