TRIVES BEST HJEMME: Denne Golden retriever-valpen feiret 17. mai på Nordstrand i 2013, men hadde hatt det bedre hjemme, skal vi tro Dyrevernalliansen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRIVES BEST HJEMME: Denne Golden retriever-valpen feiret 17. mai på Nordstrand i 2013, men hadde hatt det bedre hjemme, skal vi tro Dyrevernalliansen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Slik skåner du hunden mot russ, korpsmusikk og skrikende unger 17. mai

Menneskets beste venn har superhørsel - og noen ganger kan dette bli svært plagsomt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dyrevernalliansen ber norske hundeeiere om å la hunden være hjemme når turen settes mot skolegårder og 17. mai-tog søndag.

Som på nyttårsaften kan støy lett skremme hunden, men på nasjonaldagen vil også bevegelser og lukter kunne stresse hunden unødvendig mye.

– Sansene er rett og slett mye mer følsomme enn våre, sier hundetrener Tiina Jor i en pressemelding fra Dyrevernalliansen.

For å gjøre nasjonaldagsfeiringen best mulig for hunden, leverer Dyrevernalliansen følgende liste med tips:

Noe godt å tygge på: Tygging er faktisk et av hundens behov. Ikke bare får den noe godt å spise, men det er avslappende og tilfredsstillende å drive med. Tørrfisk, oksemuskler eller en leke fylt med god mat er gode tips. Husk å ha vann tilgjengelig.

Piknik: Hva med å ta feiringen ute i naturen? Pakk ned festmaten og dra til skogs, finn et hyggelig sted og nyt naturen mens hunden får utforske og slappe av. En leke fylt med mat gjør susen for hunden mens dere spiser.

Lag et vaffelspor: Bind et vaffelhjerte i en snor, slep den etter deg og ta den opp etter noen skritt for å lære hunden å spore først vaffellukt, deretter lukten av deg. På enden av sporet ligger du og venter med jackpoten – et vaffelhjerte! Bare pass på at ikke det blir mer vaffel enn hundemagen tåler.

La hunden være hjemme: dersom du ønsker å feire med korps og allsang, må hunden få være hjemme. Vet du at det blir mye støy, kan du sette på TV eller radio samt passe på at vinduene er lukket.

Gi hunden hjernetrim: Ta med hunden ut på kvelden når folk har dratt hjem og la den utforske alle luktene etter dagen. Dette er super hjernetrim og du får garantert en fornøyd hund!

Dersom du tror hunden blir engstelig: Hold henne med selskap eller få tak i noen som kan passe. Søker hun trøst hos deg, la henne få det. Det vil ikke forsterke frykten dersom hun får sitte eller ligge inntil deg mens du stryker henne. Ha på radio eller tv og trekk for gardiner og persienner. Invester i en Adaptil-diffuser til å plugge i veggen. Denne skiller ut beroligende feromoner (DAP) tilsvarende det tispen skiller ut mens hun dier valpene og har betryggende effekt på mange hunder. La den stå i veggen noen dager i forkant for å få best effekt.

Dyrevernalliansen skriver på sine sider at også katter, hester og kaniner bør skånes for bråkete barn og høylydte korps. Les flere tips her.