Alt for mange tar for lett på kjøpet av bruktbil. En undersøkelse gjort at KVD i Sverige, viser at så mange som 1 av 3 ikke undersøker bruktbilen før de kjøper. Illustrasjonsfoto
Alt for mange tar for lett på kjøpet av bruktbil. En undersøkelse gjort at KVD i Sverige, viser at så mange som 1 av 3 ikke undersøker bruktbilen før de kjøper. Illustrasjonsfoto

1 av 3 undersøker ikke bruktbilen før de kjøper

Tar seg ikke tid til å kikke i serviceheftet en gang...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rundt 400.000 nordmenn kjøper bruktbil hvert år. Det er langt flere enn de som kjøper nybil. Og selv om en kjøper brukt, kan prisen ofte være minst like høy som en nybil. 

Ulempen med en bruktbil, er naturligvis at den kan innebære større risiko enn en nybil. Du vet ikke hvordan bilen er kjørt, garantivilkårene er dårligere og du er i langt større grad prisgitt at du undersøker bilen selv.

Likevel er det slik at mange bruktbilkjøpere tar ganske så lett på det hele. Det viser en undersøkelse gjort av KVD Sverige.

Les også: Ville du skjønt at denne annonsen var svindel?

Åpner ikke serviceheftet

KVD er nordens største uavhengige nettbaserte markedsplass, som blant annet driver med auksjoner av biler. De har også startet opp i Norge.

Undersøkelsen deres viser at mange kjøper bruktbil uten å sjekke om bilen er i god stand. 1 av 3 tar seg ikke en gang tid til å åpne serviceheftet før de signerer kjøpskontrakten.

– Bilkjøp er for de fleste av oss den nest største investeringen vi gjør i livet, etter boligkjøp. Likevel er det mange som ikke utfører nødvendige undersøkelser før de handler. Det kan skape unødige vanskeligheter for deg som bilkjøper, sier Vegard Lunde, daglig leder i KVD Norge.

Les også: Bruktbilkunder blir svindlet

Sjekker ikke prisen

I følge undersøkelsen er  bilkjøperne påpasselige med å prøvekjøre bilen og sjekke overflater for rust og skader på dekkene. Samtidig unnlater mange å sjekke om bilen har oljelekkasjer, om oljenivået i motoren er på riktig nivå eller om bilmodellen har et rimelig drivstoffforbruk.

– Mange mener at drivstofforbruket er et viktig parameter når de kjøper bil. Likevel viser undersøkelsen at bare 4 av 10 undersøker dette, sier Vegard Lunde.

Les også: Slik pruter du på prisen

Sjekker ikke pris

Hver tredje bruktbilkjøper tar seg heller ikke tid til å sjekke om de har fått en fornuftig salgspris.

– Heldigvis er folk flest til å stole på, men vi anbefaler alle å ta forholdsregler når de handler bil. Hele 3 av 10 kontrollerer ikke om bilselgeren står oppført som eier av bilen, sier Vegard Lunde.

– Nordmenn neppe bedre

Tallene fra undersøkelsen overrasker ikke Brooms bilekspert, Benny Christensen.

– Det hender fortsatt at jeg blir overrasket over hvor blåøyde bruktbilkjøpere kan være. Alt for sjelden har vi det jeg vil kalle sunn skepsis når det kommer til bilhandel. Det er jo ofte mye penger det er snakk om – også på bruktbil. Dessuten er farene for å få store vedlikeholdskostnader vesentlig større på bruktbil enn nybil, sier Benny.

– Det er lett å bli så gira på en bil, at en glemmer å være kritisk. En skal heller ikke la seg lokke til å handle raskt. Husk at det stort sett er kjøpers marked på bruktbil, og at det "alltid" dukker opp nye og interessante objekter, avslutter Broom-Benny.

Les også: Topp 10: Slik blir bruktbilhandelen en katastrofe