Godt på grillen

Helgrillet entrecôte, marintert i hvitløk og urtesmør 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Begynn grillingen 2-3 timer før maten skal serveres!)

Helgrillet entrecôte
(hele middagen på grillen)
Temperer kjøtt, dvs la det ligge fremme på kjøkkenbenken i et par timer før det legges på grillen.
Når du skal grille hele/store stykker kjøtt, bruk indirekte varme. Det krever en grill med lokk, gass eller kull.
Kullgrill: ha kull på hver side av grillen, med et åpent felt i midten.
Gassgrill: varm opp og bruk brennere på hver side.

Grillet entrecôte med tilbehør. Foto: TV 2.
Grillet entrecôte med tilbehør. Foto: TV 2.

Dette trenger du:

Entrecôte, mørnet, beregn 175 g kjøtt pr person
Salt, grovmalt pepper

Hvitløksmør, lages mens kjøttet grilles:
Kjør 150-200 g mykt smør i en hurtigmikser sammen med 1-2 fedd renset hvitløk, en god ”neve” persille, sitronsaft og (kun det gule) skallet av ½ sitron.

Slik gjør du:

Gni kjøttet inn med salt og pepper.
Legg kjøttet på rist, på varm grill mens varmekilden er på hver side av kjøttet. Legg på lokk.
Snu kjøttet en gang i mellom, slik at det blir brunt rundt det hele.
Grilltiden er avhengig av tykkelsen på kjøttet. Det er alltid lurt å bruke et steketermometer!
Grill til termometeret viser 55 oC. Kjøttet er rødt – men hviletiden vil gjøre at det ettersteker og innen det serveres er kjøttet saftig rød/rosa!

Ta kjøttet av grillen og legg det i et dobbelt ark med tykk aluminiumsfolie og
Smør kjøttet inn med kryddersmør. Pakk aluminiumsfolien godt sammen rundt kjøttet. Hold av litt kryddersmør til serveringen.
Pakk hele aluminiumsfoliepakken inn i et tykt badehåndkle eller et pledd og la det ligge og hvile i minst 30 min, gjerne mer opp mot 1 time.

Grillede grønnsaker og poteter
Bruk ferske og faste grønnsaker, de tåler grillingen best.

Paprika: Del paprika i fire og rens. Grill paprika over glødende kull til de blir grillet. Legg de grillede paprikaene over i en bolle med olivenolje. Tilsett friske urter, et par fedd hvitløk, salt og pepper.
Grill andre grønnsaker som feks squash, løk i båter, aubergine på samme måte og legg i olje-marinaden.
Poteter: Del i to, pensle med olje og dryss med salt, pepper og evt urtekrydder før de legges på grillen. Grill ca 20 min. (Potetene kan halvkokes på forhånd, da går grillingen raskere!)
Tomater: Del i to, pensle med olje tilsatt salt og pepper. Dryss over finrevet ost rett før servering.
Hvitløk: Skjær toppen av hel hvitløk. Hell over litt olivenolje. Legg på rist over rødglødende kull, snu ofte, grill 10-15 min.