Fire russ siktet for pingvintyveriet

To kvinner og to menn er nå siktet for å ha stjålet pingvinkyllingene, men ingen av dem har opplyst hvor de er nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sju russ mistenkes å stå bak tyveriet, og politiet har hatt dem inne til avhør. Fredag ettermiddag ble fire personer siktet for overtredelse av dyrevernloven. Det er to kvinner og to menn. Alle er født i 1996, og de er russ. Det sier Yngve Skovly, politiadvokat ved Sunnmøre politidistrikt til TV 2. 

TRE UKER GAMLE:  De tre pingvinkyllingene ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund natt til torsdag. Sju russ er siktet for overtredelse av dyrevernloven, som har en strafferamme på tre år. Foto. Atlanterhavsparken
TRE UKER GAMLE:  De tre pingvinkyllingene ble stjålet fra Atlanterhavsparken i Ålesund natt til torsdag. Sju russ er siktet for overtredelse av dyrevernloven, som har en strafferamme på tre år. Foto. Atlanterhavsparken

Samtidig fortsetter letingen etter de tre uker gamle pingvinkyllingene. 

– Sjansene er jo der, for at de fortsatt er i live, selv om den er liten. Det  sier Tor Erik Sandal, daglig leder i Atlanterhavsparken til TV 2 fredag formiddag. Torsdag fikk politiet melding om at tre pingvinkyllinger var savnet fra parken. 

Inntil tre års fengsel

Strafferammen for denne typen kriminalitet er inntil tre års fengsel. 

– Jeg håper at de som har gjort dette kan si fra, siden det fortsatt er en liten sjanse for å finne dem i live, sier Sandal. 

Pingvinkyllingene trenger foreldrene både for å få mat og varme. De er altfor små til å klare seg alene.  

– Nå har de vært savnet i halvannet døgn, og vi nærmer oss en grense, sier han.  

Driftsleder i parken, Rune Veiseth opplyser til Sunnmørsposten at det har kommet konkrete tips i løpet av torsdag om at pingvinene ble satt ut i terrenget. Ifølge Veiseth har en russejente innrømmet at det var russ som sto bak innbruddet.

– Hun visste hvem det var, fordi hun var en av dem, sier han til Dagbladet.

Ingen av de siktede har erkjent at de har befatning med pingvintyveriet, og da heller ikke at de skal være satt ut i naturen.

Snapchat og mobiltrafikk

Politiets etterforskere går nå gjennom mobiltrafikken til de siktede, blant annet snapchat. De mistenker at det er tatt bilder underveis. 

Overvåkingsbilder viser at sju personer har vært inne i Atlanterhavsparken, og politiet har avhørt sju russ. Én av dem har skal ha fortalt at fuglene ble plassert i naturen, men alle nekter å si hvor, opplyser Veiseth til Dagbladet.

– Her har det gått om lag tretti russ i regn og sur vind ute i terrenget for å forsøke å bøte på det inntrykket sju russ ser ut til å ha skapt. Og samtidig sitter det altså sju russ i avhør hos politiet og nekter å fortelle hvor de har satt ut kyllingene. Det er helt ufattelig, sier han.