– Jeg var jo avhengig av heroin, og all tid gikk nesten med til å skaffe penger til stoff, minnes Harald Eidsheim. 

TV 2 treffer bergenseren på hans nye arbeidsplass på Askøy. Han forteller om hvordan han drømte om et liv uten pengejag, rus og all elendighet. Men at det alltid endte med en smell – og så var det ut på kjøret igjen.

– Det er en stor kontrast i forhold til nå. Jeg liker ikke måten jeg var på. Dessuten føles det godt å betale skatt og glede seg helgene, smiler Harald, som innrømmer at han liker svært godt å jobbe.

Mange tusen tunge rusmiddelavhengige

Ingen har oversikt, men noen eksperter mener at det er så mange som 20.000 tunge rusmisbrukere i Norge. Svært mange av disse er uten fremtidshåp.

Ifølge beregninger fra Bergensklinikkene, så kan en tung rusmiddelavhengig koste samfunnet mellom 20 og 30 millioner kroner i løpet av en 30-40 år lang ruskarriere. 

Raskt introdusert for arbeid

Harald har deltatt i et nytt behandlingsprogram som gjør at han stortrives i jobb, og som samtidig har forandret hans måte å tenke på.

Det er NAV Hordaland og Helse Bergen som står bak det unike prosjektet, hvor tunge rusmiddelavhengige veldig raskt blir introdusert for arbeidslivet og fulgt tett opp. Det skaper stabilitet og fremtidshåp, og hindrer tilbakefall.

Tidligere har man valgt å vente mye lenger før en har begynt å introdusere mulighetene for arbeid. At man begynner langt tidligere, ser ut til å ha en svært effekt.

Fem av ti ut i arbeid

– Fem av ti stabilt ut i arbeid, det er oppsiktsvekkende bra. Før har man snakket om kanskje én av ti, forteller Tommy Johansen, assisterende direktør i NAV Hordaland.

Han mener at et prosjekt i storskala vil bidra til enorme samfunnsøkonomiske besparelser. 

Bedriftene som samarbeider med NAV får ikke noe ekstra i støtte fra staten, men de som bidrar ser hvilken positiv effekt dette har.

Resultatene var så bra at Johansen sa at de først ikke trodde på det de så. Normalt regner man med at man klarer å få én av ti tunge rusmiddelavhengige ut i arbeid.

– Samfunnsengasjement viktig

– Vi tar sjansen på bakgrunn av at vi har et samfunnsengasjement og ansvar. Vi ønsker å bidra til å endre noen menneskers liv, sier Einar Andreassen som er salgsleder ved Intermec AS.

– Hvordan har det gått med Harald?

– Det har gått over all forventning. Da Harald kom, fikk han lærlingkontrakt nesten med en gang. Vi har bare sett positiv utvikling fra i dag, sier Andreassen.

Askøybedriften har gjennomført det samme med andre eks-misbrukere, og med samme suksess.

– Å tro på personen og ønske på gi ham en sjanse er viktig, påpeker Andreassen.

– Stolt over det jeg har klart

– En god dag her er hvis du får gjort litt variert arbeid. Jeg er fornøyd og stolt over det jeg har fått til, sier Harald.

Han forteller at den gode oppfølgingen, at han lærte å søke jobber, skrive CV og innstille seg på arbeid, har vært nøkkelen. Dette arbeidet begynte man med ganske umiddelbart etter at han startet avrusingen.

– Jeg husker hvor sliten familien var av meg, det var det samme hele tiden, løgner, stjeling, ødelagte biler og hus. Det verste er det du påfører familie og resten av samfunnet. Det er klart at det er dyrt å ha sånne som meg ute i verden, sier Harald.