Johanne (22) har laget voldtektsfilm basert på egen opplevlse

22-åringen fra Alta håper å bidra til at flere forstår hva en sovevoldtekt er.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den som tier samtykker ikke. Det er budskapet i den fire minutter lange kampanjevideoen Johanne Bjørnå har regissert.

I 2011 ble 22-åringen selv voldtatt av en bekjent, etter å ha sovnet på en fest. Bjørnå anmeldte overgriperen og han ble dømt til tre år og åtte måneder i fengsel, skriver Altaposten.

Torsdag ble kampanjevideoen sluppet, filmen har hun laget sammen med produsent Sune Jacobsen.

– Skjer hver eneste helg

Bjørnå forteller til TV 2 at hun med filmen ønsker å rette søkelyset mot sovevoldtekt.

– Jeg vil rette søkelyset mot denne typen voldtekt som skjer hver eneste helg og som oftest utføres av noen man vet hvem er, sier Bjørnå.

Den unge kvinnen håper filmen bidrar til å gjøre det enklere å forstå at å bruke en annens kropp for egen seksuell nytelse, når en person er ute av stand til å motsette seg handlingen, er voldtekt.

REGISSØR: Johanne Bjørnå, 22. (FOTO: privat)
REGISSØR: Johanne Bjørnå, 22. (FOTO: privat)

– Hvis en kvinne eller en mann er ute av stand til å si nei, så skal de rundt dem vite at de ikke kan gjøre hva de vil med kroppene deres, sier Bjørnå.

På fest

Filmen viser en vennegjeng på fest. Ungdommene leker drikkeleker og blir fulle, før en av dem legger seg til å sove. En av de andre på festen går inn på soverommet og forgriper seg på jenta som ligger å sover.

– Jeg håper filmen fremmer sunne holdninger angående respekt for hverandres kropp og seksualitet. En voldtekt er en av de mest grove krenkelser en kan gjøre mot et menneske, det å trenge deg inn i en annens kropp for egen seksuell nytelse uten at den andre personen er med på det.

Bruker egen erfaring til å hjelpe andre

22-åringen mener forbyggende arbeid er er svært viktig og nødvendig. 

– Har det å lage filmen hjulpet deg med å komme videre?

– For meg handler det om å gjøre om det negative, til noe positivt. Jeg får brukt min erfaring og denne kampanjefilmen til å hjelpe andre, og det er en liten trøst. Forebyggende arbeid er utrolig viktig, og det trengs sårt.

Regissøren har fått mange positive tilbakemeldinger etter at filmen ble lansert torsdag morgen. Flere har takket for arbeidet.

– Flere skriver at de nå skjønner bedre hvor ekkelt og grotesk en slik type voldtekt er, fordi enkelte ikke har forstått at denne typen overgrep faktisk er voldtekt, avslutter 22-åringen.