Klikk for å endre bildetekst
Klikk for å endre bildetekst

– Frp-studenter har blitt uthengt, latterliggjort og isolert

– Allerede da jeg gikk på grunnskolen fremkom det tydelig at store deler av lærerstanden tilhørte den politiske venstresiden, skriver student og Frp-politiker Endre Bodahl.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele 25% av FrP-sympatiserende studenter i høyere utdanning mener de blir mobbet, ifølge en undersøkelse foretatt av Sentio.

Sammenlignet med 9% blant den totale studentmassen er dette tallet ekstremt.

Den samme undersøkelsen viser også at det er FrP-studenter som er mest kritiske til foreleserne; De tør altså å stille kritiske spørsmål og tenke selv. Det finnes dog en tydelig grense mellom kritikk og mobbing.

Allerede da jeg gikk på grunnskolen fremkom det tydelig at store deler av lærerstanden tilhørte den politiske venstresiden, og om man var så uheldig at man kom med meninger som høyresiden delte, så kunne man risikere å bli stemplet som rasist, fascist eller det som verre var av læreren.

Saklig diskusjon er en ting, og det bør det tilrettelegges for, men stempling og uthenging er noe helt annet.

Jeg går mitt siste studieår på Handelshøyskolen BI, og har i liten grad opplevd mobbing der. Det skal sies at vi har få fag direkte relatert til politikk, men jeg er likevel forsiktig med å ytre politiske meninger i timen i frykt for at det kan påvirke karakteren.

Ved andre høyskoler og universiteter der samfunn og politikk står høyere på agendaen har jeg fått et annet inntrykk. Bare i løpet av dagen denne saken kom ut har jeg mottatt flere meldinger fra FrPere som regelrett har følt seg mobbet ved høyskoler og universiteter.

Studentene jeg har snakket med har blitt uthengt, latterliggjort og isolert, både av forelesere og av medelever, for sine politiske meninger.

Undersøkelsen sier riktignok ingenting om hvorfor FrP-studenter føler seg mobbet, men det er ingen hemmelighet at store deler av akademia er venstrevridd, og det er ikke alle forelesere som klarer å være politisk nøytrale i undervisning og diskusjon. Om lærere og forelesere legger premisset ved å latterliggjøre politikken til enkeltpartier fra tidlig av, så er det ikke vanskelig for elevene å følge etter. Og da er veien kort før man går på person fremfor tema.

Regjeringen har lagt frem en tiltaksplan mot mobbing, men jeg savner tiltak for høyere utdanning. Det skal være høyt under taket, men man har ett problem når hele en av fire FrP-studenter føler seg mobbet.

Om dette hadde vært SVere hadde jeg også tatt til ordet for at noe må gjøres; Dette har ingenting med partitilhørighet å gjøre. Det skal være lov å komme med politiske meninger uten at man skal bli isolert eller uthengt for det.