– Skuffelser og smerte har vært en drivkraft for meg

Steven Gerrard frykter han kommer til å gråte når Anfield-eventyret avsluttes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liverpool - Crystal Palace: Lørdag 18.30 på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo.

Knapt et øye vil være tørt når Steven Gerrard sier farvel til Anfield-publikumet lørdag. Selv håper legenden at han klarer å holde tårene tilbake.

– Forhåpentligvis kommer jeg ikke til å gråte. Forhåpentligvis klarer jeg å holde situasjonen under kontroll. Jeg ønsker å kunne si farvel til supporterne på en ordentlig måte, sier Gerrard i et av hans siste intervjuer som Liverpool-spiller.

I intervjuet, som du kan se øverst i artikkelen, forteller Liverpool-kapteinen om oppturer, nedturer, høydepunkter og bunnpunkter – helt fra debuten i 1998 til slutten av Liverpool-karrieren.

TV 2 Sumo: Dokumentaren «Captain Fantastic»

Ønsker å forsvinne i massen

Etter hjemmekampen mot Crystal Palace gjenstår det én kamp i Steven Gerrards Liverpool-karriere. Deretter tar han med seg familien til Los Angeles og sin nye arbeidsgiver LA Galaxy.

Der håper han å finne mer tid og ro til å være med familien. 

– Når man spiller for en gedigen klubb som denne og bor i en lidenskapelig by full av røde og blå, så blir det mye press på spillere som meg. Det skal bli godt å komme seg på utsiden, puste ut og være en supporter på avstand. Jeg ønsker å nyte de neste årene og gjøre ting med familien som jeg ikke har vært i stand til å gjøre her i Liverpool, forteller han.

Til det har presset på hans person vært for stort.

– Supporterne her er så lidenskapelige at det er vanskelig å bevege seg rundt. Det er en av grunnene til at jeg forlater klubben. For å forsvinne i den store massen.

Tøff start i klubben

I løpet av nesten 17 år har Steven Gerrard sett unge spillere komme og gå. Bare noen få har klart å ta steget opp slik han gjorde i 1998.

– Jeg var 16 år og elsket å gå på jobb. Jeg elsket å være rundt heltene mine. Det å ha spilt for Liverpools førstelag var nok min første store opplevelse, sier Gerrard om debuten i 1998, da han kom inn for Vegard Heggem.

Som de fleste unge spillere opplevde han imidlertid at overgangen fra junior til det høyeste nivået var tøff. Både fysisk og psykisk.

– Jeg syntes det var vanskelig. Jeg hadde ferdighetene som krevdes på det nivået, men ikke fysikken. Det er også litt fryktinngytende å komme inn i garderoben som en unggutt. Du må bevise hva du er verdt når du kommer inn der. Du må vise spillerne at du er en bra fyr som er klar for å slåss for laget. Da det var unnagjort, følte jeg meg komfortabel.

Oppturer og nedturer

Siden den gang har pilen stort sett bare pekt oppover for Steven Gerrard, riktignok ikke uten en rekke svingninger. 

Hans beste minne fra fotballbanen kom i 2005. 

– Den største opplevelsen kom uten tvil i Istanbul. Å vinne Champions League er det største en spiller kan oppleve. Med tanke på hvordan kampen utviklet seg, vil det nok gå inn i historien som den beste finalen noensinne.

Den største skuffelsen kom trolig i fjor, da Premier League-tittelen glapp like før slutten av sesongen. Selv bedyrer han at skuffelser og smerte har vært en del av drivkraften på veien til suksess.

– En karriere vil alltid være full av oppturer og nedturer. Den største skuffelsen er at jeg aldri vant Premier League. Jeg har hatt noen tunge øyeblikk, men slik jeg ser det må man gjennom slike øyeblikk for å oppnå de store høydepunktene. Du må føle skuffelse og smerte for å slå tilbake og få nye oppturer.

Åpner for managerrolle

Selv om Liverpool-karrieren nå er over, legger ikke Steven Gerrard skjul på at han ønsker seg tilbake i fremtiden. Riktignok i en helt annen rolle.

– Hvis jeg er god nok til å bidra i en eller annen kapasitet, og jeg får tilbud om en rolle i fremtiden, ville ingenting vært bedre enn å representere klubben igjen.

Han vil verken bekrefte eller avkrefte at managerjobben frister.

 – Jeg ønsker ikke å lage noen overskrifter. Å være manager for denne klubben er antakeligvis en av de vanskeligste jobbene i verden. Først og fremst må man være god nok og forberedt på det som venter. Så må du faktisk bli tilbudt jobben. Mye skal skje fra nå til det eventuelt skjer i fremtiden.

– Liverpool betyr alt for meg

På spørsmål om hvilken arv Steven Gerrard etterlater seg, svarer han som vanlig på beskjedent vis.

– Det er vanskelig å snakke om arven etter seg selv. Målet mitt har alltid vært å gi 100% for klubben fordi jeg selv har vært supporter, bodd i byen og vært en lokal gutt som vet hva det betyr for folket.

– Og hva betyr Liverpool for deg?

– Med ett ord: alt. Det jeg kommer til å savne mest er å spille her på Anfield. Det var alltid drømmen min i oppveksten. Jeg kommer til å savne lagkameratene mine, og det forholdet man har fra dag til dag. Jeg skal ikke lyve: jeg kommer til å savne Liverpool.