HVORDAN HILSER DU? Ny forskning viser at håndtrykket ditt kan avsløre om er utsatt for hjerteproblemer. Foto: Colourbox
HVORDAN HILSER DU? Ny forskning viser at håndtrykket ditt kan avsløre om er utsatt for hjerteproblemer. Foto: Colourbox

Håndtrykket ditt kan avsløre risikoen for hjerteinfarkt 

Ny forskning hevder at en persons håndtrykk er viktigere enn å måle blodtrykket – for å finne risikoen for hjerteinfarkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du slapt håndtrykk? Eller tar du ordentlig i når du skal hilse på noen? 

Ifølge en forskningsrapport, publisert i The Lancet, sier styrken i håndtrykket ditt mer enn hva blodtrykket ditt gjør om din helsetilstand. Muskelstyrken, målt i et håndtrykk, kan kobles direkte til tidlig død og sykdom. 

– Enkelt og rimelig

Studien er gjort av Population Health Research Institute of McMaster University and Hamilton Health Sciences. 140.000 personer i alderen 35 til 70 år, og fra 17 ulike land, er studert i en fireårsperiode. Styrken i håndtrykket er målet gjennom en spesiell kraftmåler. 

– Gripestyrke kan være en enkel og rimelig måte å undersøke folks risiko for hjerte- og karsykdommer, og død, sier legen Darryl Leong. 

Forskere fant ut at for hver fem kilo reduksjon i gripestyrken, så økte risikoen for død som følge av hjerte- og karsykdommer eller slag med 17 prosent. 

Må forske mer

I forskningen er det ikke tatt høyde for blant annet forskjeller i alder, kjønn, fysisk aktivitet, tobakk og alkohol, eller andre sykdommer som diabetes, kreft eller kols. 

Darryl Leong legger også til at det må gjøres mer forskning for å finne ut om arbeidet med å bedre en persons muskelstyrke vil bidra til å redusere økt risiko for tidlig død og sykdom.