SKUFFET: Awni El-helou er 14 år og ungdomsskoleelev. Foto: Privat
SKUFFET: Awni El-helou er 14 år og ungdomsskoleelev. Foto: Privat

Awni (14) fikk bare halvparten av det klassekameratene fikk for praksisjobben

– Jeg føler meg forskjellsbehandlet, sier 14-åringen. – Helt vanlig praksis, svarer XXL. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Awni El-helou hadde sist uke praksisplass på XXL i Moss.

På siste arbeidsdag fikk alle de ni elevene som hadde jobbet der utlevert et gavekort på 100 kroner. 

– Jeg ble veldig glad for gavekortet, jeg hadde ikke trengt å få noe for å jobbe der, sier han.

Etter at alle hadde fått gavekort, tok den ansatte på XXL som hadde ansvaret for elevene, med noen av elevene vekk fra de andre. 

– Da fikk de ett gavekort til. De som fikk dette ekstra gavekortet var etnisk norske, mens vi med utenlandsk bakgrunn ikke fikk. De ble bedt om å ikke si noe til oss, men vi fikk vite om det. Da ble jeg så sint at jeg bare ga fra meg gavekortet jeg fikk og gikk, sier han. 

Det var Moss Avis som først omtalte saken.

Voldsomt engasjement

Awni føler seg forskjellsbehandlet, og skrev en kommentar på Facebook som nå er delt over 730 ganger. 

– Det er fint at så mange har engasjert seg. Jeg føler det var ganske uhøflig gjort av XXL, og jeg ville gjerne at det skulle bli en debatt rundt det, sier Awni. 

Han understreker at han ikke har noe imot XXL og at det ikke handler om penger. 

– Det er prinsippet. Det blir feil å gi forskjellig til folk som har gjort den samme jobben, og jeg føler det er rasistisk motivert, sier han. 

– Yte ekstra

Driftssjef i XXL Anders Fjeld sier det ekstra gavekortet enkelte elever fikk, var betaling for ekstra innsats. Han avviser at det har noe med rasisme å gjøre. 

– Dette handler om at noen elever er motivert for å yte en ekstra innsats, bidra ut over hva som er normalt. Vi synes det er hyggelig å kunne gi disse elevene en ekstra symbolsk påskjønnelse, i dette tilfelle et gavekort på 100 kroner, sier Fjeld.

Han understreker at alle er belønnet, men at de som utmerket seg spesielt i dette tilfellet, fikk en ekstra påskjønnelse.

Han sier også at skolen har fått en skriftlig evaluering av innsatsen til elevene og er fullt innforstått med påskjønnelsen elevene har fått. Han understreker også at dette er en praksis de har hatt i mange år med praksiselever, men at de nå vil forhøre seg med skolen om hva de tenker om praksisen. 

– Det var tydelig avklart at dersom noen utviste ekstra innsats, ville vi gjøre en vurdering om de skal få en påskjønnelse. Mange ser på dette som en åpen jobbsøknad og yter deretter. Denne praksisen har vi hatt i mange år, og det har aldri vært en problemstilling tidligere, sier han.