Magne (49) trodde han hadde gjort et kupp: – Det lukter død! 

Ålesund (TV 2): Magne Sørvik fra Ålesund kjøpte fem containere fra et konkursbo. I containerene avdekket han et ulovlig giftlager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Stanken slo mot meg og det reiv i lungene. Jeg fikk skikkelig pustebesvær, sier Magne Sørvik til TV 2.

Like før jul i fjor fikk bedriftseieren tilbud om å kjøpe fem uåpnede containere fra et transportselskap som nylig hadde gått konkurs.

Containerne står lagret på Havnevesenets eiendom på Flatholmen utenfor Ålesund sentrum.

Fem containere står usikret på Havnevesenets område på Flatholmen i Ålesund.
Fem containere står usikret på Havnevesenets område på Flatholmen i Ålesund.

– De kunne jo ha inneholdt verdier for millioner. Men det burde vel ringt en bjelle siden jeg fikk kjøpt de så billig, sier Sørvik.

Da han åpnet den første containeren var den full av illeluktende gifttønner med dødninghoder og advarsler trykt utenpå.

– Det lukter død. Jeg aner ikke hva tønnene inneholder. Ryktene sier at det kan være biologisk materiale fra sykehuset, men det vet jeg ikke. Jeg tør i alle fall ikke å åpne de andre, sier Sørvik.

Giftalarm
Fylkesmannens miljøvernavdeling ser svært alvorlig på giftfunnet som Sørvik avdekket.

Miljøverndirektør Linda Aaram hos Fylkemannen har politianmeldt eieren av giftdeponiet. Foto: TV 2
Miljøverndirektør Linda Aaram hos Fylkemannen har politianmeldt eieren av giftdeponiet. Foto: TV 2

– Vi har vært på befaring, men vi vil ikke gå inn i containerne uten en skikkelig risikovurdering. Vi har fått opplyst at de inneholder rester av lakk, lim og maling, men det vet vi ikke før vi har fått undersøkt nærmere, sier miljøverndirektør i Møre og Romsdal, Linda Aaram.

Containerne kan ha stått ulovlig på kommunal grunn i over ti år. I tillegg har Fylkesmannens undersøkelser vist at det finnes ytterligere fem containere med ukjent innhold lagret på privat grunn et annet sted i Ålesund.

Også miljøvernmyndighetene er blitt kjent med ryktene om at beholderne kan inneholde biologisk avfall fra kirurgisk avdeling ved sykehuset i Ålesund.

– Vi har ikke fått informasjon som tilsier at ryktene stemmer, men det vet vi ikke sikkert før vi får undersøkt innholdet.

Ingen tør seg inn i giftcontainerne som har stått urørt i flere år.
Ingen tør seg inn i giftcontainerne som har stått urørt i flere år.

Risiko for lekkasje
Samlet kan det dreie seg om 100-120 tonn farlig avfall. Det anslås at det vil koste mellom én og en og en halv million kroner å destruere alt innholdet.

Siden det trolig er lite å hente hos den opprinnelige eieren risikerer staten å måtte betale regningen.

– Når det har stått lagret i så mange år er det en stor risiko knyttet til å flytte på det. Det viktigste er å håndtere dette forsvarlig, så får regningen bli som den blir, sier miljøverndirektøren.

Hvor stor er faren for akutt forurensning?

– Det er alltids en fare for at dette kan lekke ut. Containerne er gamle og vi vet lite om hvordan det ser ut inni. Hvis det skjer en lekkasje kan det bli enda dyrere å rydde opp

Politiet etterforsker
Fylkesmannen har nå anmeldt eieren for flere brudd på forurensningsloven. Politiet bekrefter at de etterforsker saken som miljøkriminalitet.

Det har ikke lykkes TV 2 å komme i kontakt med eieren av selskapet som gikk konkurs høsten 2014.

Unngikk kjempesmell
Magne Sørvik er nå ute av saken. Heldigvis for han, for dersom han hadde flyttet på containerne før han hadde sjekket innholdet, ville han fått et stort problem.

– Hadde mitt firma måttet betale 1,5 millioner for å rydde opp i dette, ville det vært kroken på døra og farvel, sier han.