Hvor mange glass champagne tåler barnet ditt?

For barn er en full mamma en full mamma, uansett om det er en vanlig tirsdag eller 17. mai, skriver Kari Randen i alkovett-organisasjonen Av-og-til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den eneste dagen i året det er sosialt akseptert å starte med alkohol til frokost ser ut til å være barnas dag.

I disse dager går mange barn rundt med sommerfugler i magen. De gleder seg til 17. mai. I mange uker har de øvd seg på sangene de skal synge sammen med barnehagen eller klassen sin i toget. De har tenkt på lekene de skal være med på i skolegården etterpå. De ser for seg hvordan dagen skal bli fylt med solskinn og så mye pølser og is de kan klare å spise. Dessverre vil noen barn også i år oppleve at forventningene blir knust. Deres festdag vil bli preget av at de voksne de er sammen med, drikker for mye.

1,4 millioner nordmenn sier i en helt fersk undersøkelse at de har opplevd fulle voksne sammen med barn på 17. mai. Bak disse tallene skjuler det seg ganske mange barn som har hatt feiringer som ikke har vært så trivelige.

I de siste årene har man i de største byene sett at fenomenet «champagnefrokost» har vokst fram. Morgenen på 17. mai kan være stressende nok uten barn, men med barn kan nok mange kjenne seg igjen i at pulsen er høy når skjorter skal strykes, flagg skal huskes og man skal komme seg ut døren i tide. Når man så kommer seg til frokosten er det ikke uvanlig at man starter med å drikke alkohol på tom mage. Da går den gjerne rett til hodet.

En småbarnsmor fortalte meg: «Jeg ble kanskje ikke akkurat full, men jeg merket at jeg drakk for kjapt på tom mage og at jeg liksom mistet litt kontrollen. Det var ikke noe kult, for jeg hadde jo ungene mine med meg. Det ble ganske slitsomt utover dagen.»

Det er klart at man skal kose seg og virkelig feire grunnlovsdagen. 17. mai skal være noen spesielt, også for oss voksne. Men dersom du feirer sammen med barn, kan det kanskje være lurt å bruke alkovett og tenke gjennom på forhånd hvor stor rolle du ønsker at alkoholen skal ha i feiringen.

Barn liker at foreldrene oppfører seg som de pleier. Når man drikker alkohol kan det være vanskelig for voksne å oppdage når det går fra trivelig til ubehagelig for barna. «Lykkepromillen» ser ganske annerledes ut for de som er små.

Vi må ta innover oss at ingen barn liker å se foreldrene sine beruset, selv om det skjer sjelden. For barn er en full mamma en full mamma, uansett om det er en vanlig tirsdag eller 17. mai. Det kan tvert imot være enda mer utrygt og flaut hvis foreldrene dine oppfører seg annerledes enn de pleier denne dagen som man er ute i lokalmiljøet og treffer andre familier.

På 17. mai handler det derfor om å spørre seg hvor mange glass champagne barna tåler, ikke hvor mye man selv har lyst til å drikke.