NYTT LIV: Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, sier studiene av stamcellebehandlingen viser at MS-syke får et betraktelig bedre liv. Foto: Ida Falch-Olsen TV 2
NYTT LIV: Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad, sier studiene av stamcellebehandlingen viser at MS-syke får et betraktelig bedre liv. Foto: Ida Falch-Olsen TV 2

– Kan være en revolusjon for MS-syke

Minst 50 nordmenn har så langt reist til utlandet og brukt millioner på stamcellebehandling. I november blir det klart om behandlingen skal tilbys permanent i Norge. 

Ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen pågår nå et prøveprosjekt med stamcellebehandling av nordmenn som lider av multippel sklerose (MS). 

Under vurdering 

Hittil er det kun tre nordmenn som har gjennomført behandlingen.

Som en del av det midlertidige behandlingstilbudet ønsker man nå å behandle ytterligere tre MS-syke før sommeren.

I flere år har mange nordmenn med MS ønsket stamcellebehandlingen i Norge, men har måttet dra til utlandet. Behandlingen har i Norge blitt ansett som eksperimentell, og ikke vært en del av det norske helsevesenet.

På utenlandske klinikker har MS-syke nordmenn måttet betale av egen lomme, og prislappen er mellom 400.000 og én million kroner. 

– Behandlingen som nå foregår på Haukeland sykehus er fortsatt i en pilotfase, og før metodevurderingen av stamcellebehandlingen er ferdig er det fortsatt ikke et behandlingssenter, sier professor Lars Bø, ved Nasjonalt Kompetansesenter for multippel sklerose. 

Det vurderes nå om stamcelletransplantasjon skal tilbys nordmenn som lider av MS. Rapporten er ventet i november 2015, og da får MS-syke i Norge vite om tilbudet blir en permanent del av spesialisthelsetjenesten. 

– Det skal vurderes om behandlingen gir helsegevinst, og om det er smart helseøkonomisk, sier Bø. 

Per i dag er det verken nok ansatte eller plass nok til å behandle et stort antall MS-pasienter. 

– Det er ikke kapasitet til å håndtere et stort volum av MS-pasienter. Da må det bli flere ansatte og avdelingen på Haukeland må eventuelt bygges ut, sier Bø. 

Millionregning 

DÅRLIG TID: Elisabeth Foss Tjelle (33) vil ha stamcellebehandling så fort som mulig. Hun får ikke hjelp i Norge, og søker behandlingsplass i utlandet. Men først må hun samle inn enormt med penger. Foto: Kaja Kirkerud TV 2
DÅRLIG TID: Elisabeth Foss Tjelle (33) vil ha stamcellebehandling så fort som mulig. Hun får ikke hjelp i Norge, og søker behandlingsplass i utlandet. Men først må hun samle inn enormt med penger. Foto: Kaja Kirkerud TV 2

Generalsekretær i MS-forbundet, Mona Enstad sier til TV 2 at det er omkring 50 nordmenn som har reist til utlandet for stamcellebehandlingen. Behandlingen tilbys på mange klinikker i Europa, Russland og USA, og de som ønsker behandlingen må betale av egen lomme. 

– Det koster alt fra 400.000 kroner til én million for en slik behandling, sier Enstad. 

Hun sier de få studiene som er gjort av behandlingen viser svært gode resultater. 

– Dette kan være en revolusjon for MS-syke. Mange som går gjennom behandlingen opplever ikke flere betennelsesangrep i hjernen, og livet deres stabiliserer seg. De kan slutte på medisiner, som igjen gjør at de kan være i arbeid. De får et annet liv, sier Enstad. 

Må bygges ut 

Sverige har tilbudt behandlingen i ti år, og anses som ledende innen fagfeltet. For nordmenn med MS har det vært vanskelig å forstå hvorfor de ikke får hjelpen de ønsker i Norge.

Én av dem er alenemoren Elisabeth Foss Tjelle (33), som nå gjør alt hun kan for å få behandlingen i utlandet. 

– Men det har egentlig ikke tatt så lang tid i Norge. Sverige ligger veldig i forkant, men sammenligner vi oss med de andre nordiske landene så er vi faktisk foran, sier Enstad.

Hun er likevel bestemt på at det nå raskt må bygges ut et tilbud i Norge. 

– Tilbudet på Haukeland må få de ressursene de trenger, slik at de kan ta i mot pasientene som ønsker behandlingen, og som samtidig er innenfor kriteriene. Etter hvert som vi vinner erfaring ønsker vi også at det bygges ut, sier Enstad. 

Strenge kriterier 

Professor Lars Bø sier det er klare kriterier for MS-syke som ønsker behandlingen. 

Pasientene skal ha attakkvis MS, helst ikke være over 45 år, ikke hatt sykdommen for lenge, ha en viss hyppighet av angrep, ha forsøkt minst to bremsemedisiner og fortsatt ha betennelsestilstand ved MR-scanning. 

– Veldig mange av de som har dratt til utlandet har ikke kunnet bli henvist til Haukeland, da de ikke fyller et eller flere kriterier. Men er det norske pasienter som fyller kriteriene kunne jeg ønske de ble behandlet i Norge, sier Bø. 

Han sier det er umulig å si hvor mange henvisninger det etter hvert kan komme, dersom tilbudet i Norge blir permanent.  

Mona Enstad i MS-forbundet sier kriteriene for å få stamcellebehandling i Norge nærmest er identisk med kriteriene i Sverige, og at Norge derfor ikke er alene om å være strenge. 

– Noen kommer ikke gjennom, og kriteriene kan være noe strenge. Vi ser nok behovet for at de skal utvides etter hvert som man finner erfaring, sier Enstad.