Her kaster Mattilsynet Lars' bærbusk

KRISTIANSAND (TV 2): Det er ulovlig å kjøpe hageblomster i utlandet. TV 2 var med da Mattilsynet aksjonerte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stadig flere nordmenn handler sommerblomster, trær og busker i utlandet. Det er ikke bare ulovlig, men direkte farlig for norsk natur. Plantene kan spre virus, sopp og skadedyr både gjennom luft og jord.

Kan ødelegge tomatavling

– Petunia kan ha med seg virus som er helt usynlig for det blotte øye, og som kan ødelegge våre tomatavlinger, forteller seniorrådgiver Bente Laland i Mattilsynet i Agder.

Også rhododendron, som er en vanlig hageplante, er uønsket import.

– Rhododendron kan spre en sopp som igjen kan skade norsk natur, blant annet blåbær og eik. Så den er vi veldig redd for skal bli spredt, sier Laland.

Nylig aksjonerte hun og kolleger i  Mattilsynet mot folk som som tar med seg planter fra utlandet. Denne kvelden samarbeider de med Tollvesenet idet danskeferja klapper til kai i Kristiansand og TV 2 får være med.

– Nå skal vi se etter planter som blir tatt inn ulovlig, sier Laland idet hun stopper første mistenkelige bil.

AKSJONERER:  Seniorrådgiver i Mattilsynet, Bente Laland, stopper en bil på vei i land i Kristiansand. Foto: MORTEN TORJUSSEN / TV 2.
AKSJONERER:  Seniorrådgiver i Mattilsynet, Bente Laland, stopper en bil på vei i land i Kristiansand. Foto: MORTEN TORJUSSEN / TV 2.

De er særlig på jakt etter planter som folk skal plante ute på verandaen eller i hagen sin. 

Noen unntak

Ikke all import til egen hage er ulovlig. Du kan ta med deg tre kilo blomsterløk, 50 pakker frø du kan plante ute, og fem potteplanter til innendørs bruk helt lovlig.

I bilen til Lars Borsheim finner inspektøren fra Mattilsynet fem godt voksne stikkelsbærbusker, i potter. Han har lest på Mattilsynets nettsider at du kan ta med deg fem potteplanter.

– Men det er vel bare stueplanter, så de fem bærbuskene jeg har tatt med klassifiseres jo ikke som det.

SISTE GANG: Lars Borsheim slipper straff, men lover at det bare er inneplanter som får bli med på ferja fra Danmark heretter. Foto: MORTEN TORJUSSEN / TV 2.
SISTE GANG: Lars Borsheim slipper straff, men lover at det bare er inneplanter som får bli med på ferja fra Danmark heretter. Foto: MORTEN TORJUSSEN / TV 2.

Og det stemmer. Stikkelsbærbuskene hans blir stoppet på grensen.

Billig i utlandet

Mange blir fristet av lave priser. I Danmark koster sommerblomster under halvparten av prisen i Norge.

– Det er jo så vanvittig billig i Danmark, sier Borsheim.

– En sånn toårig plante til en femtilapp skal du lete lenge etter i Norge, sier han mens inspektøren fra Mattilsynet putter en av stikkelsbærbuskene hans i en søppelsekk.

Uvitenhet?

Hvor mye som tas inn i landet er usikkert, mørketallene er store. Kanskje fordi folk ikke vet bedre?

– Jeg burde kanskje visst det, sier Borsheim og smiler flaut.

Straffbart

Tar du med deg planter ulovlig inn til Norge, kan du bli straffeforfulgt. Men inspektøren fra Mattilsynet mener Borsheim har handlet i forholdsvis god tro, og lar ham slippe billig unna, denne gangen.

– I dette tilfellet så blir det et beslag, og så mister du plantene, sier Bente Laland til den angrende synderen mens hun skriver ut en beslagsrapport.

Borsheim ser litt betuttet ut, men innser at slaget er tapt.

– Dette gjør du aldri mer?

– Nei, det gjør jeg ikke mer. Fra nå er det bare planter til å ha inne i stua.

På Mattilsynets hjemmesider finner du reglene for innførsel av planter og frø.